På agendaen sto også utvikling av området sør og øst for eksisterende serviceanlegg ved innkjøringen til Natrudstilen, og uavhengig representant Hans Kristian Arnkværn fremmet et forslag om revidering av godgjøringsreglementet, men fikk lite gehør i salen.

Heftigst debatt ble det dog rundt sluttbehandlingen av reguleringsplanen for Mjøsparken / Mjøstårnet, men den ble til slutt banket igjennom mot en stemme.

- Politisk sett har vi nå gjort det vi kan for å legge rammene rundt, sa ordfører Anita Ihle Steen.

kritikk mot saksgangen - ba om utsettelse

Det tok tidlig fyr når Mjøsparken kom under lupen. Ringsaklista fremmet forslag om utsettelse av en avgjørelse, men fikk bare ni stemmer med på laget. Senterpartiet ba om et gruppemøte før et vedtak ble fattet, men endte til slutt opp med å stemme for.

Odd-Amund Lundberg, SP, sitter i planutvalget og følte seg ikke helt komfortabel med prosjektet i strandsonen. 

- I denne saken synes jeg det er merkelig at vi i planutvalget ikke har vært på besiktigelse, sa Lundberg. 

- Jeg er ukomfortabel med farten i prosjektet, og mener det er viktig å ha ballast for å fatte riktig avgjørelse. I denne prosessen føler jeg at jeg sitter litt i baksetet, og bare blir med på noe, sa Lundberg.

Han fikk støtte av uavhengig representant Hans Kristian Arnkværn.

- Jeg synes Lundberg har et poeng. Det går fort i svinga når saken er oppe i planutvalget tidlig på dagen og i kommunestyret rett etterpå, sa Arnkværn, og mente politikerne burde vært invitert på en befaring.

Ordfører Anita Ihle Steen fokuserte på at det er en stor dag for Ringsaker.

- Jeg er bekvem med at vi sluttbehandler saken i dag, sa Ihle Steen.

fornøyd med prosessen

Men det var også de som mente de hadde god oversikt for å fatte et vedtak om reguleringsplan. Høyres Odd-Hermann Roel Børke følte prosessen har vært god.

- Jeg føler at det har vært tverrpolitisk enighet, og et politisk ønske, og vi har vært grundig orientert. Det er ikke ofte det er en så tjukk dokumentasjonsmappe, sa Roel Børke.

Han sammenlignet utbyggingen i strandsona med etableringen av Langmoen i sin tid.

- Dette er kanskje den viktigste saken for kommunen gjennom alle tider, sa Høyre-politikeren.

Og til slutt vurderte nesten alle representantene det på samme måte som Roel Børke, kun Ringsaklistas Tone Høisveen stemte i mot reguleringsplanen, som dermed ble vedtatt.

Hun kunne ønsket seg noe mer tid til å belyse alle sidene i saken.

- Det bygges helt på marginer i forhold til alle innsigelser, sa Høisveen, og var bekymret både for fremtidig flom og parkering.

Innsigelser fra NVE og Fylkesmannen er trukket tilbake, og det samme er en innsigelse fra Vegvesenet. 

- At regionale myndigheter sendte innsigelser, er ikke negativt. Det er flere som passer på, og da blir helheten bedre, sa ordfører Ihle Steen.

ingen revidering av godtgjørelser

Uavhengig representant Hans Kristian Arnkværn ønsket også en revidering av godtgjøringsreglementet for politikere i Ringsaker kommune.

Den tidligere Frp-politikeren mener det er flere utvalg og komiteer uten beslutningsmyndighet som belaster kommunen økonomisk, og betegner disse utvalgene og komiteene som kaffeslabras.

Komiteene bedriver i hovedsak saksforberedende arbeid, er på befaringer og kommer med innspill.

- Det at de ikke har endelig vedtak, betyr ikke at de ikke gjør en viktig jobb, svarte ordfører Anita Ihle Steen.

Arnkværn mener også at satsen for et kommunestyremøte må opp fra dagens 828 kroner, for å komme på nivå med satsene i komiteene, som ligger noen tusenlapper over.

Det fikk kan liten gehør for hos ordføreren.

- Vårt godtgjøringsreglement er likt det mange andre kommuner har, sa Ihle Steen, og understreket at hun verken ville åpne for å endre strukturen i kommunenes utvalg eller se på godtgjøringsreglementet.

Hun mener deltakelse i komiteene gir de aktuelle politikerne god erfaring.

- Det gir representantene god oversikt i å komme ut på befaring, sa Ihle Steen.

Hans Kristian Arnkværn understreket at han vil heve godtgjørelsen i kommunestyret for å øke attraktiviteten.

- Jeg tar opp noe veldig seriøst. Hvordan vi skal vi tak i de riktige folka, sa Arnkværn.

vil ikke ha butikk

Ved Natrudstilen var det i rådmannens anbefaling til reguleringsplan, foreslått å legge til rette for en samling av anlegg og funksjoner som skal serve utbyggingsområdene i Natrudstilen. Det ble også diskutert om det skulle være plass til detaljvarehandel.

Fra Ringsaklistas Tone Høisveen forelå det nemlig et forslag om å fjernet punktet i reguleringsplanen som går i mot detaljvarehandel eller en plass for vareutlevering, som for eksempel matkasser.

Ordfører Anita Ihle Steen var klar på at hun ikke vil ha butikk i det aktuelle området.

- Om det store problemet vi har er at vi tenker; jeg har altfor liten mulighet til å reise å handle, så har man ikke de store problemene, sa Ihle Steen, som mente turistene på Sjusjøen har nok muligheter til å handle enn så lenge.

Hun understreket at kommunen heller vil fokusere på de eksisterende handelsområdene på fjellet, oppe på Graaten på Sjusjøen sentrum og Mesnali.

Rådmann Jørn Strand sa seg enig med ordføreren.

- Vi vil heller ikke sette opp et bygg hvor man kan hente ut matkasser. Det er en glidende overgang til butikk, og det vil vi ikke ha, sa Strand.

Reguleringsplanen ble til slutt vedtatt enstemmig etter rådmannens anbefaling, og det betyr at det blir utbygging av diverse serviceanlegg i området, og ingen butikk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.