Naboene protesterte mot at Obos Innlandet skal få bygge både høyere og mer på Lund Søndre.

De vant igjennom med klagen hos Fylkesmannen.

Istedenfor å akseptere Fylkesmannens beslutning, vedtok Ringsaker kommunestyre onsdag å sende Lund Søndre-planen til endelig avgjørelse i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

MINDRETALL FOR NABOENE

Naboene hadde et håp om at Ringsaker kommune skulle forholde seg til Fylkesmannens vedtak.

– Er det en følelse av å bli overkjørt?

– Vi sitter med en slik følelse. Det er også oppsiktsvekkende at kommunestyrets flertall bare overkjører Fylkesmannens tunge og velbegrunnede argumentasjon, sier Pål Henning Berg.

Odd-Amund Lundberg (Sp) prøvde å stoppe en oversendelse til departementet. Forslaget fikk kun 11 stemmer (SV, Sp, Pp, MDG, Frp og Hans Kristian Arnkværn).

– Jeg skjønner naboenes frustrasjon, sier Lundberg.

BLIR DOBBELT SÅ MANGE

Obos Innlandet vil bygge høyere og mer på Lund Søndre for å få solgt flere leiligheter. De høyeste blokkene vil bli på fire etasjer.

Det er én etasje mer enn i den opprinnelige reguleringsplanen.

Totalt investerer Obos Innlandet og Block Watne for rundt tre milliarder kroner på Lund Søndre og Voll.

Flertallet i kommunestyret mener at reguleringsplanen gir en bedre løsning med mer luft mellom blokkene og ikke minst parkering i underetasje.

– Problemer er at det blir dobbelt så mange som skal bo der. Det var opprinnelig en åpning for 100 boenheter. Det nye vedtaket gir mulighet for inntil 190 boenheter, sier Berg.

FRYKT FOR PRESEDENS

Naboene legger ikke skjul på at de frykter en presedens for resten av utbyggingen på Lund Søndre og Voll.

– Vi hører at det er blitt søkt om dispensasjon for å bygge høyere på Voll, sier Berg.

Den pågående Lund Søndre-striden som nå havner i departementet, gjelder kun for ett utbyggingsområde. Detaljreguleringen av resten av Lund Søndre vil komme senere.

– Er det urettferdig ikke å bli tatt på alvor når dere vinner fram med en klage?

– Vi synes det. Tonen fra rådmannen i denne saken er spesiell. De vil ikke høre på folket og de vil ikke høre på overordnet instans. Hva er vitsen med å engasjere seg når det ikke er nok å vinne fram med en klage? spør Pål Henning Berg.

LINÅKEREN FORSVINNER

Varaordfører Geir Roger Borgedal (Ap) mener det er riktig at saken blir prøvd for departementet.

– Jeg greier ikke å se at det er noe nytt i verken klagen eller Fylkesmannens behandling. Da er det greit å sende den til endelig avgjørelse i departementet, sier Borgedal.

– Forstår du ikke naboenes frustrasjon?

– Jeg skjønner at folk er bekymret når en fin linåker skal bygges ned. Men den beslutningen er tatt for lenge siden, sier Borgedal.

Han mener at løsningen med høyere bygg gir mer luft og sikt for alle i nærområdet. I tillegg forsvinner parkeringen under bakkenivå.

SNODIG HELOMVENDING

Odd-Amund Lundberg synes det er merkelig at politikerne ikke skal gi sine egne innbyggere støtte.

– Vi har hatt flere saker hvor vi har hatt ønske om å overprøve regionale myndigheter til beste for egne innbyggere. Det har vi fått null gehør for. Da blir jeg overrasket over at vi gjøre det stikk motsatte nå når egne innbyggere har vunnet fram, sier Lundberg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.