– Vi vil på nytt fremme forslag om at Vinmonopolet skal overta salget av alkohol ved norske lufthavner, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe til Vårt Land.

Med KrF på vippen i Stortinget kan flertallet være sikret.

Tidlig i forrige stortingsperiode fremmet Sp og KrF i fellesskap forslag om at Vinmonopolet skulle overta taxfree-salget. Da støttet SV forslaget. Det gjorde Ap også, men nå har partiet programfestet et ønske om endringer.

I Aps stortingsprogram heter det at de vil «vurdere å la Vinmonopolet ta over driften av taxfreeordningen når gjeldende avtale utløper». Forutsetningen er at «inntektene til offentlige og private flyplasser videreføres».

– Ap vil være medspiller med andre partier for å få til en løsning her, sier partiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, til Vårt Land.

Selskapet Travel Retail Norway (TRN) har konsesjon for taxfree-salg fram 2022. Selskapet omsetter tobakk, alkohol, parfyme og søtsaker for om lag fem milliarder kroner årlig.

Avinor – som driver 45 flyplasser – henter inn 2,5 milliarder kroner som følge av utleie til taxfreesalg. Frykten for at inntektene skal falle bort, er bakgrunnen for at distriktspolitikere i flere partier har kjempet mot endringer.

(©NTB)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.