• viktig gryte: Bidragene i julegrytene til Frelsesarmeen er et viktig bidrag til det humanitære arbeidet gjennom året.
  • deler ut: Klaaspeter Kuperus, tiltaksleder ved Værestedet Arbeideren, tror matutdeling blir enda mer aktuelt. Her med frivillig Kirsten Haaland (t.h.).

– Vi ser en stigning i hvor mange som jevnt og trutt henter mat hos oss gjennom hele året, forteller Fagermo til HA.

Frelsesarmeen i Hamar deler ut matposer en gang i uka, og akkurat nå er det mellom 60 og 70 personer som er innom fast. I tillegg har de en ekstra ordning i høytiden.

– Vi ser også en liten økning i antall søknader fra folk som søker om ekstra hjelp til jul, sier Fagermo.

alle typer mennesker

Han forteller at det er alle typer mennesker som kommer innom.

– Det er alt fra dem som sover ute, til naboen som på fasaden ser ut til å ha det helt greit, men som ikke har det greit på innsida, sier korpslederen.

Frelsesarmeen opplever at folk har forskjellige behov, og prøver å tilpasse seg den enkelte så langt det lar seg gjøre.

– Vi prøver i størst grad å se enkeltmennesket. Man kan både komme inn for å få mat på bordet, eller en prat hvis man trenger noen å snakke med. Den gode samtalen er også viktig, poengterer Fagermo.

mørketall

Korpslederen tror det finnes store mørketall, og at det i realiteten er flere som kunne hatt behov for en hjelpende hånd.

– Det er helt klart mørketall, og det er mange vi ikke når. Vi ønsker å få folk til oss, men terskelen for å be om hjelp er høy for mange. Det kan være vanskelig å fortelle andre om hvordan man har det, sier Fagermo.

Han har ingen god forklaring på hvorfor det stadig er flere som har behov for bistand.

–Jeg har ingen fasit på hvorfor det er slik, men jeg ser hvordan utviklingen er, sier Fagermo.

skryt til hamarsingene

Men på den lyse siden kan han fortelle at det er et gryende samarbeid mellom de frivillige organisasjonene, kommunen og private aktører.

– Frelsesarmeen, Værestedet Arbeideren og Hamar kommune ønsker å stå sammen. Vi vil ha samarbeidsmøter, for å se hva den enkelte gjør. Kan vi stå sammen om det å hjelpe brukerne, er det bedre for Hamar, mener Fagermo, som også skryter av hamarsingene som bidrar godt i julegrytene.

– Givergleden er stor blant hamarsingene, og vi ser at folk er flinke til å støtte opp, og bidra til det arbeidet vi gjør i byen, sier Fagermo.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.