HA fortalte Jan Helge Torgersens historie i desember i fjor.

Han har den sjeldne diagnosen manganindusert parkinsonisme, og har et behov for tilsyn og hjelp døgnet rundt. Han er klar i hodet, men er kort oppsummert fanget i sin egen kropp.

HEISTE FLAGGET I GLEDE

Rundt kjøkkenbordet i Moelv blir nyheten om sykehus ved Mjøsbrua mottatt med glede:

– Jeg kommer til å flagge. Ærlig talt så er dette en stor dag, sier Mona Torgersen (58).

Hun føler det som veldig slitsomt å måtte forholde seg til mange forskjellige helseinstitusjoner for at mannen Jan Helge skal få nødvendig hjelp.

Nå er drømmen at all hjelp kan skje på samme sykehus.

Det er heller ingen ulempe at sykehus etter all sannsynlighet kommer i Moskogen i hjembyen Moelv.

– Det som betyr mest er at all informasjon og hjelp kan bli samlet på ett sted. Tenk hvilke forandring det blir om vi stort sett kan forholde oss til fagfolk på et sted, sier hun.

MÅ SAMLE KOMPETANSE

Jan Helge Torgersen ble syk for 15 år siden.

Det utrolig er at han har måttet få hjelp på like mange institusjoner gjennom alle disse årene:

Nevrologisk hjelp får han på sykehusene i Hamar, Lillehammer og Elverum. Han har også måtte til Rikshospitalet for slik hjelp. Stråling av spyttkjertel skjedde på Gjøvik, han får botox-behandling ved rehabiliteringssenteret i Ottestad, og han går til urolog i Moelv.

Mona Torgersen mener den lange lista over behandlingssteder dokumenterer et stort behov for å samle kompetansen på ett sted:

– Vi sliter oss ut med å måtte reise fra sted til sted. Når vi kommer til et nytt sted må vi gjennom hele historien fordi det ikke er en felles database, sier Mona Torgersen.

TULLETE OM BYUTVIKLING

Fredag kunne hun slippe jubelen løs. Sykehusstyrets vedtak om et felles sykehus ved Mjøsbrua, er et steg i riktig retning.

– Det har vært horribelt de siste 14 dagene med tullete snakk om byutvikling og trafikk. Det har vært en meget trist diskusjon. Det som teller i denne sammenheng er å tenke på pasientene og de pårørende, sier hun.

Nå håper hun ikke det blir omkamper om sykehuset.

– Det fortjener ikke pasientene, sier Mona Torgersen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.