– Feiring med mor og far valgkvelden står nok ikke øverst på agendaen til Kristian, smiler mamma Kristin Tonning Riise (57).

Dessuten skal hun på jobben på Tangen skole dagen derpå, og plikten kaller også for mannen Morten Riise (59), rektor ved Åkershagan opplærings- og aktivitetssenter. Som medlem av stemmestyret i Ilseng valgkrets ble det også sen kveld før pappa Morten kunne reise hjem.

Triumf for sønnen

Høyres nye stortingsrepresentant fra Hedmark er 29 år.

Selv sier Kristian Tonning Riise at foreldrene hans har betydd alt og de har alltid vært til stede opp gjennom oppveksten.

Mamma og pappa vet at det er drømmen til sønnen som nå går i oppfyllelse. Selv var mamma så spent på valgresultatet at hun hadde vanskelig for å konsentrere seg i løpet av dagen.

– Kristian har hele tiden sagt til oss at vi ikke skulle ta noe for gitt. Han har jobbet beinhardt for stortingsplassen, sier Kristin.

Foreldrene synes det har vært fascinerende å se eldstebarnet vokse med oppgavene.

– Vi er så stolte, Kristian har alltid likt å diskutere. Det har vært mange diskusjoner rundt middagsordet. Han har aldri vært redd for å gi uttrykk for sine meninger. Det er godt at han har blitt voksen. Kristian mener det han mener og er prinsippfast, sier Morten.

Tatt imot med åpne armer

Jeg må få lov å rose Stange Høyre og moderpartiet. Han var jo en rocker og hadde like langt hår som Kristin i ungdommen, men de godt voksne mennene i Høyre tok imot ham med åpne armer. Fordi han hadde tanker og synspunkter ble det en god kjemi. En ting er at dere trekker fram foreldrene til Kristian. Jeg mener alle menneskene Kristian har møtt i sitt parti, heller ikke må glemmes. De har virkelig tatt han imot med åpne armer som en ung, reflektert mann og som leser og søker kunnskap, sier Morten.

– Han vil Norge vel, sier mamma.

Høyre i Hedmark ligger an til å få 15 prosent oppslutning, som er vel tre prosent tilbake sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Ap og Sp like store

I valgkretsen til Tonning Riise-familien, Ilseng, viser den foreløpige opptellingen at Sp og Ap er jevnstore med 33,7 og 33,1 prosent.

Frp ligger på 10,7 prosent, mens Høyre er på 9,4 prosent. I valgkretsene Arstad og Hoberg har Høyre størst oppslutning, men er fremdeles halvparten så store som Arbeiderpartiet.

Både i Arstad og Hoberg er Høyre klart større enn Senterpartiet. I Hoberg krets har Ap nær 42 prosent.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00