– Nei, jeg vil ikke si at dette var en bursdagsgave jeg hadde ønsket meg. Du kan kanskje si at det var en bittersøt bursdagsgave.

Det sier Hamar-kvinnen som leder KrFU og i dag (lørdag) runder 30 år. Hun kunne ikke ha forestilt seg et mer dramatisk «vorspiel» enn fredagens ekstraordinære landsmøte.

HAREIDE GIKK AV

Da de 190 delegatene skulle velge mellom regjeringssamarbeid mellom Ap/Sp (de røde) eller Høyre, Frp og Venstre (de blå) ble stemmetallene slik:

98 stemmer gikk til alternativet for å samarbeide med den sittende regjeringen.

90 stemmer gikk til Hareides ønske om å samarbeide med Ap og Sp i regjering.

2 stemte blankt.

Før voteringene varslet Hareide at han trekker seg som partileder dersom den blå siden vant avstemningen om retningsvalg.

MANET TIL FORSONING

Under debatten var det mange talere som trakk fram frykten for at saken vil føre til et splittet parti.

En av dem som tok opp dette var veteranen og fylkeslederen i Hedmark, Oluf Maurud fra Ringsaker.

– I kveld vil noen være skuffet. Skuffelse må møtes med forsoning og blikket framover. Det har vi klart den siste tiden, selv om det har vært en krevende periode, sa han fra talerstolen.

Etter nederlaget sa han det slik:

– Det er klart at jeg er skuffet, men dette var ikke veldig overraskende. Jeg er ikke sikker på om de mange nye som har strømmet til partiet er så fornøyd med dette, sa fylkeslederen.

Ingen jubel – delte følelser

KrFu-leder Tønnesen sa det slik:

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, egentlig. Det har blitt litt mye på en gang. Nå starter en ny tid i partiet. Det er det vi må fokusere på nå, sa hun.

– Hvordan unngå splittelse?

– I KrFU skal vi ha møter med en gang for å snakke om hvordan vi skal opptre. Også KrFU var delt. Heldigvis viste landsmøtet at vi står ganske samlet om det meste av politikken. Nå må vi se om vi kan få til en regjeringsplattform vi er fornøyd med. Jeg har vært tydelig på at jeg ønsker at KrF bør inn i en borgerlig regjering.

– Hva med å bli statsråd?

– Jeg er leder i KrFU og det er det jeg fokuserer på, sier Hamar-jenta med en master i samfunnsøkonomi og ler.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.