• SANG: Merethe Trøan. FOTO: ELI J. HAUGEN

SMISO står for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep.

Senteret yter støtte og bistand til personer som har opplevd seksuelle overgrep, men jobber også forebyggende i form av opplæring og undervisning.

I år er senteret 30 år i Hamar, og mandag kveld ble det markert med et kulturprogram i senterets lokaler i Lindbergbakken for brukere og inviterte gjester.

Stabil drift

I 2016 var senteret på randen av konkurs, etter at BUFDIR truet med å kreve å få offentlig støtte tilbake etter at deler av støtten var brukt på sluttvederlag til en tidligere ansatt.

Vedtaket ble ikke satt ut i livet, og senteret berget videre drift.

Nå er dette historie, og daglig leder Live Haakensveen sier at driften nå er stabil og at det er ro rundt senteret.

Så langt i 2017 har 88 enkeltbrukere benyttet seg av senterets tilbud, som er flere enn på samme tid i fjor. Det har vært gjennomført 910 enesamtaler, og notert 1.854 henvendelser.

Kursopplegg

– Vi merker økende pågang. Vi tilbyr kursopplegg for skoler og barnehager, og opplever også økende etterspørsel etter det. Føringer fra staten tilsier at kommunene skal forebygge vold og seksuelle overgrep, sier Haakensveen.

HA snakket med en av brukerne av SMISO. Hun ønsker å være anonym.

– Hva betyr SMISO for deg?

– Det betyr egentlig alt. Det er det mest stabile i livet mitt. Jeg er innom ukentlig, og er med på det jeg kan av aktiviteter. Her er det alltid noen å prate med, sier kvinnen, som har vært bruker av SMISO Hamar til og fra siden 2007.

Stiftelse

SMISO Hamar er det andre senteret av sitt slag i landet, Kun SMISO Oslo er eldre.

SMISO Hamar ble opprettet av to privatpersoner. I 2002 fikk det form av en stiftelse, som det fortsatt er. Staten dekker mesteparten av utgiftene.

SMISOs eget husorkester underholdt under det åpne huset mandag kveld, før Merethe Trøan var invitert til å synge.

Markeringen av 30-årsjubileet fortsetter tirsdag i Hamar rådhus, hvor det blir et mer formelt og faglig program med vertskommune Hamar kommune og samarbeidspartnere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.