Jubilanten selv mener et aktivt liv med fysisk arbeid er nøkkelen til hans høye alder. Selv om det står dårlig til med hørselen er Torbjørn klar i toppen, og forteller gjerne om oppveksten i Lom i Gudbrandsdalen. Alt fra ettårsalderen av lærte han seg å bidra på gården, sammen med de 11 søsknene. På denne tida hadde de ennå ikke innlagt elektrisitet, og belysningen besto av parafinlamper.

Sendte buskapen med toget

Da han var ni solgte foreldrene gården, for å flytte til Lismarka i Ringsaker. På den tida hadde familien noenogtjue kyr, og disse måtte transporteres med tog fra Otta til Lillehammer. Derfra drev Torbjørn og søsknene dyrene opp til Eiriksvea i Lismarka, langs hullete kjerreveger.

– Det gikk opp og ned, sier Torbjørn.

Senere i livet var han selv med og la den nye vegen opp til gården.

Et sunt og godt liv

På 108-årsdagen ble jubilanten, som bor på Ringsaker Bo- og Servicesenter, hedret med pyntet bord og trekkspillmusikk. Ordføreren kom også på besøk, og hadde med seg blomster og en bok med fortellinger av Alf Prøysen.

– Det setter tingene litt i perspektiv. Jeg ser tegn på at Torbjørn har hatt et sunt og godt liv. sier ordfører Anita Ihle Steen (Ap).

Brakk nesa i fjøset

Enkelte minner husker Torbjørn bedre enn andre.

– Fortell om hvorfor nesa di er skjev, sier besøksvennen Bjørn Cato Myhrvold.

Han har vært jevnlig på besøk hos Torbjørn de siste tre årene, og kjenner godt historien hans.

– Jeg skulle røre i møkkjelleren, og da fikk jeg gassene fra møkka rett opp i hodet, forteller Torbjørn selv.

Det neste han husker er å bli funnet av naboen, liggende med nesa ned i fjøsgulvet. Naboen insisterte på å få han til legen. Torbjørn selv mente det gikk fint. Den skjeve nesa ble et minne for livet.

En morgenfugl

Torbjørn er en morgenfugl.

– I dag var du oppe før alle oss andre, sier avdelingsleder Mona Nerbråten og ler.

Til daglig trives Torbjørn med å sitte i en brungul skotskrutete lenestol, i trappeoppgangen utenfor døra til avdelingen. Der nyter han livet, og hilser til de som kommer og går.

– Jeg hører du har beholdt noe av dialekten, kommenterer ordføreren. Torbjørn er beskjeden, og kommer med følgende ord når fotografen og journalisten fra HA takker for seg.

– Nå må dere ikke skryte for mye av meg!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.