Tirsdag skal Stortinget behandle en rekke forslag til innstramminger for de utenlandske spillselskapene som tilbyr odds og casino-spill for nordmenn.

Blant annet ønsker forslagsstillerne Ap og Krf og få med seg Stortinget til å vedta en blokkering av nettsidene til de uregulerte spillselskapene, altså at det ikke skal være mulig å besøke nettstedene fra norske IP-adresser.

Les intervju med Riise lengre ned i saken.

Forslagene innebærer også et forsøk på å hindre reklame for disse spillene på norske TV-kanaler og at det innføres mulighet for å gi straffegebyr til dem som bryter reglene.

Vil forby Riises jobb

Dette innebærer også PR-jobbing eller promotering for selskapene, slik idrettskjendiser som John Arne Riise gjør som ambassadør for spillselskapet Betsson.

– Ja, forslaget innebærer at det vil ble ulovlig for John Arne Riise og andre kjendiser og ta betalt for å jobbe for denne bransje, sier Anette Trettebergstuen.

Hamar-politikeren har de siste månedene jobbet mye med å ferdigstille forslaget som Ap gjør i fellesskap med KrF.

Les om alle forslagene til slutt i artikkelen.

Vi treffer henne på utestedet «Heia Hamar» hvor innehaver Remo Martinsen også er med. Han har ved flere anledninger stått fram som tidligere spillavhengig og mener forslagene til Ap vil kunne være med på å i alle fall gjøre det vanskeligere å rekruttere spillere som kan utvikle spilleavhengighet.

– Kynisk bransje

– Dette er en kynisk bransje. I min tid som spilleavhengig ble jeg ringt opp og tilbudt penger på kontoen min når jeg ikke hadde spilt på lenge. Dette ble gjort selv om jeg sa at jeg var spilleavhengig, sier Martinsen.

Han forteller at han på det «verste» kunne spille bort 280.000 kroner på ei natt.

– Jeg tror nok ikke alle disse forslagene vil la seg gjennomføre i praksis, men og heller kanskje ikke «redde» de som allerede er spillavhengige, men det vil kunne være med på å unngå at flere blir rammet av spillavhengighet som på mange måter er det samme som å være narkoman bare at det kan være dyrere, sier han.

Vil blokkere nettet

Selv er han nå «kurert» eller som han sier selv: – Jeg er spilleavhengig, men jeg spiller ikke lenger.

Trettebergstuen mener forslagene lar seg gjennomføre og viser blant annet til at 16 andre land i Europa har vedtatt å blokkere nettsider fra spilleskaper.

– Dette er ulovlige spill i Norge som har et spillmonopol. Det må folk være klar over, sier Trettebergstuen.

Hun er derfor fordervet over at kjendiser som John Arne Riise jobber for bransjen.

– Han har selv hatt nytte av de midlene som Norsk Tipping har tilført breddeidretten. Jeg har ingenting til overs for at tidligere idrettskjendiser skal brukes som lokkeduer for å rekruttere unge spillere til ulovlige selskaper. Derfor ønsker vi å forby dette, sier hun.

Trettebergstuen er klar på at det er på grunn av fare for spillavhengighet de ønsker å gjøre grepene.

– Men er det riktig at myndighetene forsøker å stanse noe som 98 prosent av befolkningen har kontroll på og for å beskytte de to prosentene som får problemer?

– Ja, jeg synes det.

– Men kunne de ikke heller fått lisenser til å etablere seg i Norge på en lovlig måte?

Riise: Gammeldags

– Selv om noen få vil ha lisens vil størsteparten av de utenlandske selskapene ikke ha det. Vi, både Ap og Regjeringen har ikke tro på at en lisensmodell vil klare å regulere denne bransjen.

HA har vært i kontakt med John Arne Riise og vist ham uttalelsen til Trettebergstuen om blokkering av internett og å gjøre jobben hans som ambassadør ulovlig.

Riise, som hadde en fryktet venstrefot da han var aktiv fotballspiller, er ikke redd for å fyre av med munnen heller:

– Forslaget er historie- og kunnskapsløst. En har prøvd å forby norske kredittkort på spillesteder, uten at dette hjalp. De landene som nevnes har lisenser og nesten ingen har monopol. Dette er svært gammeldags tenking fra Trettebergstuen. Hun framstår som om hun vil foreslå hva som helst for å komme på trykk. Jeg klarer ikke å ta dette forslaget fra Ap og KrF seriøst. De har helt tydelig ingen innsikt, men prøver å få rekorden av medieoppslag i sine partier i en valgkampmåned.

Riise mener andre aktører må få likt spillerom som Norsk Tipping har i dag:

– Jeg mener en bør se på hvordan en kan gjøre det best mulig for andre aktører å operere på lik linje som Norsk Tipping. Det kan være lisens, avgift, eller andre reguleringer. Norsk Tipping har et eget spillprogram i beste sendetid på Norges største kanal som i tillegg ikke er kommersiell. Kanskje også Trettebergstuen bør se litt innad i eget parti som har ranet eldre for penger i flere tiår som eier av en rekke bingoklubber. Penger som har kommet svært godt med i valgkamp. Pussig at hun ikkevil de til livs, sier John Arne Riise.

Talsperson: Sjokkerende

Kim Rud Pettersen er talsperson for selskapet Betsson, som er et av de mest populære selskapene og som også er selskapet som har nevnte John Arne Riise som såkalt ambassadør. Pettersen mener mange av forslagene til Ap og KrF er «sjokkerende».

At Trettebersgstuen og AP vil blokkere internett for nordmenn er vel sjokkerende nok i seg selv, men dette tror vi overhodet ikke vil få noe flertall i Stortinget, og hun som politiker står fritt til å fremme hvilke forslag hun vil. Spill online, også hos utenlandske selskap er helt lovlig for nordmenn, og hva er da det neste? Vil Trettebergstuen blokkere alle utenlandske nettsteder for å beskytte norske interesser? Skal man nekte nordmenn å handle på nett hos utenlandske nettbutikker?

Man skal være klar over at de land i EU som har IP-blokk i dag er for det meste land som har innført lisenser der alle selskap fritt kan søke om å delta i det åpne markedet. Ingen land har det for å beskytte et økonomisk monopol som strider mot EU/EØS-retten, sier han.

Om riise

Spørsmålet om hva han tenker om at de ønsker å gjøre det ulovlig for John Arne Riise å være ambassadør for selskapet slik han er i dag, svarer Pettersen følgende:

– Dette forslaget faller på sin egen urimelighet, noen ytterligere kommentar er dette forslaget ikke verdt.

– Trettebergstuen sier dette er ulovlige spill i et Norge med spillmonopol. Driver dere med ulovligheter?

– Vi forholder oss til reglene i de land vi er regulerte. Vi følger alle lover og regler, og er et helt lovlig selskap med lisens i 11 ulike land i Europa. Det er helt lovlig for nordmenn å spille hos utenlandske selskap! Danmark har hatt en meget vellykket innføring av lisenssystem, og vi vet at også Sverige nå vil innføre lisens, trolig allerede fra 2019. De fleste europeiske land innfører lisenser på rad og rekke, og vi synes det er rart politikere omtaler en lovlig tjeneste som «ulovlig» bare for å fremme egne politiske interesser, svarer Pettersen.

Hva med avhengighet

– Trettebergstuen sier de fleste utenlandske selskapene ikke vil ha lisens og at de ikke har tro på at en lisensmodell vil klare å regulere bransjen. Hva er din kommentar til dette?

– Trettebergstuen har overhodet ingen forutsetninger for å vite hvem som vil søke en lisens eller ikke. I alle møter, seminarer, forumer og rapporter har de største internasjonale selskapene uttalt at de vil søke en lisens hvis det blir tilgjengelig og den er utarbeidet med hensyn til EU-retten. I vår mening er en lisens den eneste muligheten man har til å få en god lokal regulering, og vi ser jo også nå at de fleste europeiske land lager egne lisensieringer for å få lokal kontroll over spillmarkedet. Monopolet er utdatert og vi mener også at det strider mot EU/EØS-reglene.

– Hva gjør bransjen for å unngå spilleavhengighet?

– Betsson følger alle regler og reguleringer som settes i de ulike land vi har lisens. Vi har pr i dag 11 ulike lovreguleringer å forholde oss til, og 11 ulike tilsynsmyndigheter som følger opp at vi forholder oss til reglene. Hver regulering har egne vilkår og krav for ansvarlig spill, og vi følger alle disse. Disse kravene settes av politikerne i hvert enkelt land. Om Trettebergstuen og politikerne vil at vi skal følge særnorske regler må vi lisensieres og reguleres lokalt her. Vi vet jo også fra Danmark, og som Sverige også vil ta i bruk når de får lisens, at utestengelsesprogrammet ROFUS er en stor suksess og bidrar til å redusere omfanget av de med spilleproblemer. Dette har vi ikke hørt verken Trettebergstuen eller andre politikere snakket mye om, men dette mener vi Norge burde innført umiddelbart. Kort fortalt så virker det slik at om en spiller har et problem og varsler ett selskap, blir spilleren automatisk nektet å spille hos andre selskap.

Forslagene

Forslag fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen etablere blokkering av nettsidene til uregulerte spillselskaper.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen sørge for at Lotteritilsynet får mulighet til å kreve årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til uregulerte spillselskaper og betalingsleverandører.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen sørge for at Lotteritilsynet får mulighet til å pålegge bankene å avvise transaksjoner til uregulerte spillselskap.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen utrede mulighetene for å samle dagens lovlige pengespillaktører i ett selskap.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av spillerkort og registrering knyttet til alle digitale spill.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen forsterke enerettsmodellen ved å hindre reklame for ulovlige spill på norske kanaler, om nødvendig gjennom bruk av omgåelsesprosedyren i AMT-direktivet.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen vurdere sterkere begrensninger på reklame for lovlige spillaktører.

Forslag 8

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gi Lotteritilsynet mulighet til å ilegge straffegebyr ved brudd på forbudet mot markedsføring av uregulerte pengespill.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at Lotteritilsynet skal få utvidet mulighet til å granske saker, blant annet med tilgang til offentlige registre, og til å kreve framlegging av opplysninger fra aktører som bidrar til brudd på forbudet mot markedsføring av uregulerte pengespill.

Forslag 10

Stortinget ber regjeringen beholde 30-sekundersregelen for bingospill uendret.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen utrede grunnlaget for å trekke Statens pensjonsfond utland (SPU) ut av spillselskaper.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.