• OBSERVERT: Streifulven ble observert rett nord for Øyungen, i Londalen der elva Lona renner ut i innsjøen. Den kom vestfra, og fortsatte etter hvert nordøst etter å ha fått ferten av folk i området. Se video av ulven på h-a.no.ILLUSTRASJON: JORUN U. REFSAHL

For i stedet for bare noe godt i kroppen, fikk Evensen også festet et minne for livet på film i Ringsakfjellet søndag formiddag. I nærheten av Svartkampen nord for Øyungen fikk han, nevøen og nevøens samboer øye på et stort dyr ute på myra i Londalen. Den erfarne fjellkaren anslår at ulven på det nærmeste var tre hundre meter unna der de satt for en rast.

– Den kom tuslende østover. Så ble den nok var på folk, da dro den vestover igjen mot elva Lona, før den dundret nordøst. Det var en skikkelig hastighet på den, skildrer Evensen.

– GANSKE STOR

Et annet turlag som kom forbi hadde med kikkert i sekken, slik at det var mulig å ta ulven nærmere i øyesyn. I filmen som er publisert på HAs nettsider, kan det framstå som en grå prikk, men for de tilstedeværende var det aldri noen tvil om hva som rasket over myra rett foran dem.

– Den virket å være ganske stor, og den var veldig lys, forteller Evensen.

Han har gjennom åra brukt mye tid i naturen, og det er andre gang han ser ulv, men første gang i fjellet. På Øyungen er det vanlig å se mye hare, noen ganger reinsdyr, og Evensen forteller at broren også har sett jerv i traktene.

– Men jeg så ulv på Ingeberg i 2001. Det sto heldigvis også i HA dagen etter, for jeg var ikke sikker selv, husker han.

Furnesingen forteller at opplevelsen først og fremst var spennende framfor skremmende, og at det er et annet rovdyr han helst ønsker å unngå når man er på tur i villmarka.

– Man ser aldri dyra hvis man ikke setter seg ned og observerer. Så vi hadde litt flaks. Det var artig. Det er et elegant dyr. Jeg hadde nok vært mer skremt hvis det var en bjørn, sier Evensen.

– IKKE SÅ VANLIG

Og ryktene om at det har vært ulv på Øyungen har også nådd Statens Naturoppsyn i Hedmark. Rovviltkontakt Olaf Tørudbakken forteller til HA at han har mottatt en melding om observasjon av ulven.

– Er det vanlig med observasjon av ulv i Ringsakfjellet?

– Det er ikke vanlig, men vi vet det er ulv på både den ene og den andre siden av Mjøsa. Ulvene streifer over svære områder, så det er heller ikke overraskende, svarer rovviltkontakten, og legger til at det er registrert ulv som har gått tolv mil på en dag.

– Er det noen grunn til å være redd når man ser ulv?

– All forskning og observasjon tyder på at ulven er mer redd enn menneskene, beroliger Tørudbakken, og viser til nettopp hva ulven ved Øyungen gjorde da den fikk ferten av folk: stakk av.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00