Det er Sundbakken som uttaler seg på vegne av familievernkontoret i denne saken. Etter at HA intervjuet Sundbakken om denne saken har han tatt kontakt med tobarnsfaren fra Ringsaker.

– Jeg kan tenke meg å møte faren. Jeg liker ikke dette personlig at han skal føle at saken er uavklart og urettferdig. Jeg kan tenke meg et møte med far og barnevernet i Ringsaker, sier Sundbakken.

– Barnefaren hevder han har tapt sine barn til feministene på ditt kontor?

– Selv om jeg startet i jobben så sent som i fjor sommer kjenner jeg ikke mitt barnevernskontoret på denne måten. Vi har et mannsfokus – der vi er opptatt av å få fram alle sider av saken, svarer Sundbakken.

Tar det alvorlig

– Hvordan ser du på rapporten fra Fylkesmannen?

– Vi tar det alvorlig. Vi følger opp kritikken om pliktbrudd og lovbrudd både lokalt og i Bufetat øst. Vi tar rapporten til etterretning. Har det skjedd feil og brudd på rutiner, skal vi rette opp.

– Hvorfor kan ikke familievernkontoret utdypet/dokumentere påstandene om vold begått av far?

– Mor har vært klient rent terapeutisk på familievernkontoret. Spesialistene hos oss har ingen utredningsplikt. Den ligger hos barnevernet. Når det gjelder påstandene om vold, oppfatter jeg at vi har tatt selvkritikk på styrken i dette punktet. Det følges opp internt. Derfor vil jeg også ta initiativ overfor far. Vi må få mer klarhet i dette. Vi må få vekk noen av de vonde følelsene og er det begått feil, innrømmer vi det, sier Sundbakken.

Psykologspesialist Elsbeth Elton på familievernkontoret har fått tilbud om å kommentere saken, men hun har ikke svart på HAs henvendelser.

Psykologspesialist Inger Helene Hognestad har gitt følgende svar til Fylkesmannen. Hun ønsker ikke å uttale seg eller svare på spørsmål fra HA. Men vi gjengir deler av svaret:

– Vi vurderer i ettertid at vi burde ha meldt fra til barnevernstjenesten om bekymring for barna i desember 2010 og i mai 2011 da mor formidlet at hun hadde mistanke om at sønnen kunne vært utsatt for vold hos far, skriver Hognestad.

Beklager polarisering

Videre beklager Hognestad at familievernkontoret bidro til en forsterket polarisering mellom foreldrene. Ifølge far skjedde dette da Hognestad i brev til barnevernet framsatte påstander om at far hadde brukt vold mot mor og barn.

– Dette har vi beklaget overfor begge foreldre i møter sammen med henholdsvis far og mor og sammen med barnevernstjenesten i vår. Vi har forstått at far er svært uenig i våre bekymringer rundt hans mulige voldsutøvelse og han føler seg stemplet som voldsutøver gjennom brevet fra mars i 2013. Vi har formidlet til far at vi på grunnlag av mors beskrivelser har trukket slutninger som vi forstår at far opplever krenkende og usanne. Vi har beklaget overfor ham styrken i slutningene slik de framkommer i oppsummeringen og tilkjennegitt at formuleringene er uheldige fordi de kan gi inntrykk av at han er vurdert av oss, poengterer Hognestad.

Kan ikke uttale mer

Ringsakers barnevernssjef Lisbet Gjønnes vil ikke si noe om saken.

– Jeg kan ikke uttale meg om saken. Det vil være galt for vårt arbeid, sier Lisbet Gjønnes.

Barnevernstjenesten i Ringsaker har behandlet saken fire ganger, og gjort flere forsøk på å få til samvær for far.

«Det har vært gjort fire undersøkelser fra barnevernstjenesten og de konkluderer med at det ikke er grunnlag for at far og barn ikke skal ha kontakt. Det er ikke noe barnevernsfaglig grunnlag for at far ikke skal være en delaktig pappa for sine barn», skriver familiekonsulent Mona Brenden i Ringsaker barnevernstjeneste i et brev 31. august i fjor.

HA ønsket svar på to spørsmål fra Lisbet Gjønnes:

➤ Hvorfor støtter Ringsaker barnevernstjeneste faren?

➤ Hva kan Ringsaker barnevern gjøre for at han kan gjenoppta vanlig samvær med sine barn?

Gjønnes vil altså ikke besvare spørsmålene.

– Vi kan ikke ta side i en sak. Da har vi forspilt vår sjanse til å få på plass en god løsning. I utgangspunktet er det familievernkontoret som er eksperten på dette området, sier Gjønnes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.