Grunneier Pihl er positiv til søknaden til sitt eget styremedlem Fjeldberg. Men rådmannen mener at fordelene ved å gi dispensasjon ikke vil være «klart større enn ulempene» og at vilkårene for dispensasjon dermed ikke er oppfylt.

Fjeldberg selv anfører at husene på setervangen er tatt ned de siste årene fordi bygningene utgjorde en fare for både mennesker og dyr.

Erstatter revet hus

– Vi ønsker nå å sette opp igjen et seterhus på grunnmuren etter det gamle huset. Vi ønsker at det skal bli mest mulig likt det huset som sto der, poengterer Fjeldberg i sin søknad til Ringsaker kommune.

Seterhuset skal settes opp i laftet tømmer å bli på samme størrelse som det tidligere seterhuset.

Grunneier Pihl AS ser positivt på at de seterberettigede vedlikeholder og bygger de seterhus man har rett til, og på den måten holder anleggene i god stand.

Styret i Pihl argumenterer med at seterhuset tilhører den seterberettigede gården og skal følge denne ved salg eller overdragelse. Seterhuset kan ikke skilles fra gården. Pihl har også godkjent plassering av seterhuset og byggetegningene.

Det holder ikke for rådmannen i Ringsaker som viser til bestemmelsene i plan og bygningsloven når han avslår søknaden.

Kommuneplanen omtaler seterområdene i fjellet og der heter det at «setergrender skal bevares som kulturmiljø ved drifts og pleie av kulturlandskapet. Ny bebyggelse eller andre tiltak som medfører oppdeling eller på annen måte forringer setervangen, er ikke tillatt».

Fordel for søker

Rådmannen mener at en ny fritidsbolig på setervangen innebærer en fordel for søker mens samfunns-, fritids og landbruksinteressene blir skadelidende.

Rådmannen mener allmennhetens interesser skal vektlegges. Rådmannen er derfor av den oppfatning at det er uheldig å tillate oppføring av nye fritidsboliger i seterområdene.

– Oppføring av nye fritidsboliger på setervangen, slik det søkes om i dette tilfellet, vil være med å undergrave kommuneplanens bestemmelser, skriver rådmannen. Det er nå opp til planutvalget å behandle saken videre. Får søker Fjeldberg medhold av politikerne, må saken utsettes og sendes på høring før et vedtak fattes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.