Det var under et besøk på politihuset i Hamar tirsdag at justisministeren antydet bedre tider både for politiet lokalt og nasjonalt.

– Det vil bli et større handlingsrom for politiet i 2017. Økningene i budsjettet er langt større fra 2016 til 2017, enn det var året før. Mitt håp er at det vil gjenspeile seg i antall årsverk i politidistriktene, sier Amundsen.

dårlig bemannet i innlandet

Det er musikk i ørene til politimester Johan Brekke i Innlandet. Han var nemlig klokkeklar på hva som er den største utfordringen for politiet i Norges største geografiske politidistrikt.

– Den største utfordringen vår, er vakt- og patruljetjeneste, at vi har nok folk i gata, sier Brekke.

Per i dag har Innlandet en politidekning på 1,36 tjenestemenn per 1.000 innbyggere. Det nasjonale målet er 2 tjenestemenn per 1.000 innbyggere i 2020.

– Utfordringen er størst rundt de store byene, som Hamar og Gjøvik. Der har det innimellom vært altfor dårlig bemanning. Det må vi gjøre noe med, både for å ivareta tryggheten til publikum, men også sikkerheten til våre egne mannskaper, sier Brekke.

får ekstra penger

Justisministeren er enig i at politidekningen er for dårlig i Innlandet.

– Jeg deler den virkelighetsvurderingen. Det er ønskelig å få flere politiårsverk i funksjon i Innlandet, fastslår Amundsen.

– Så hva konkret gjør dere?

– Det handler om bevilgninger. Det handler om at vi i budsjettet legger til rette for at vi kan ansette de som gikk ut av politihøgskolen i fjor, og i de som går ut i år. I tillegg til det, har Stortinget bevilget 300 ekstra millioner som politidistriktene i større grad kan håndtere selv, sier Amundsen.

ikke redd for reform

Politimesteren tror publikum vil se politiet oftere ganske snart.

– Ut ifra de signalene jeg har fått angående budsjettet for 2017, så vil det bli gjort noe med dette allerede i år, sier Brekke.

Justisministeren fikk også et innblikk i hvordan nærpolitireformen utspilles i praksis. Han er ikke redd for resultatene i en nylig publisert undersøkelse gjort av Universitetet i Bergen, som viser at mange i politiet er skeptiske til reformen.

– Dette var en undersøkelse som ble gjort før vi kom i gang. Som alltid før man gjennomfører en reform, så vil det være usikkerhet. Det vil være mer interessant neste gang vi gjennomfører undersøkelsen, ettersom reformen har materialisert seg og vi ser virkningene, mener Amundsen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.