– Det skjer ikke hvert århundre at statsministeren kommer innom oppi her, smiler Bjørn Havik, som jobber på Kiwi i Næroset.

Det er rolig stemning på butikken.

Slik var det ikke bare ti minutter tidligere. Da fylte et hopetall av journalister, fotografer, politi, politikere og ikke minst statsminister Erna Solberg opp butikken.

– Det er første gang mens jeg har jobbet her at en statsminister har vært på besøk, og det er sikkert siste også. Men det var da ikke farlig å hilse på henne, sier Havik lurt.

butikk i 150 år

Butikken i Næroset har vært der i 150 år, og har i flere generasjoner vært i Harby-slekta. For ett år siden åpnet de i helt nye lokaler. Havik er veldig fornøyd med de nye lokalene, men:

– Det var litt vemodig da jeg løste døra i de gamle lokalene for siste gang, sier han.

Sammen med blant andre Aksel Harby og Kristian Harby, som er daglig leder for driftsselskapet bak butikken, fikk Havik en kaffekopp og en god prat med statsministeren. Og Solberg var tydelig imponert over hva de har fått til i Næroset.

– Dette var veldig hyggelig. En Kiwi-butikk kan være en Kiwi-butikk, men når man har laget denne lille kafeen, har musikk og det er et samlingssted, så blir det en helt annen atmosfære, sier Solberg.

– Unik sted

– Hvor viktig er det at man klarer å bevare steder som dette med arbeidsplasser utenfor sentrum?

– Det er veldig viktig. Det at man klarer å lage en sånn stemning rundt det å stoppe her, betyr jo at man får et næringsgrunnlag som er større. Det er spesielt og unikt, sier Solberg.

Etter at statsministeren og hennes følge forlot Næroset, var det meste fort tilbake til det normale, og Havik forteller om suksessen og utfordringene.

– En stor del av trafikken her er folk som skal til fjellet, men basisen er bygdefolket. De er enestående til å støtte opp. Nå håper jeg man får gjort noe med vegen forbi. Mange klager på at den er dårlig, sier Havik.

Fjerde generasjon

Kristian Harby synes det var stas med besøk av Solberg.

– Folk er folk her, og vi prøvde å være oss selv. Men vi har lagt ned mange timer her, og det er mye av oss som personer som ligger igjen i lokalene. Man blir jo ydmyk og stolt når statsministeren vil besøke oss, sier han, som er fjerde generasjon Harby i butikken på Næroset.

– Oldefaren min startet her i 1920. Men slekta drev butikk nærmere fjellet i to generasjoner før det, sier Harby.

Statsministeren er i disse dager på turné og har vært innom flere steder i Hedmark og Oppland.

– Hvordan opplever du at Høyre står i Hedmark nå?

– Jeg er ikke mest opptatt av hvordan Høyre står. Jeg har vært rundt og møtt folk som vil utvikle sitt lokalsamfunn og utvikle arbeidsplasser. Det viktigste vi gjør er å være relevante for folk for at de skal stemme på oss, sier Solberg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.