HA har tidligere omtalt saken der sauer og kuer og høner sultet i hjel i fjøset på et småbruk på Hedmarken.

I forrige uke var småbrukeren i Hedmarken tingrett, og han erkjente seg skyldig.

Fredag kom dommen. Han er dømt til fengsel i ett år, og fradømt retten til å ha husdyr i 10 år.

33 dyr

I alt hadde småbrukeren 33 dyr. Seks kyr og tre hester overlevde og ble omplassert. Flere kuer og sauer døde i fjøset.

Småbrukeren hadde betydelige personlige problemer, og det var dette som var årsaken til at han mistet kontrollen på dyreholdet sitt og sluttet å gi dyrene mat over en lengre periode.

I påsken i fjor skjønte mannen, som har landbruksfaglig bakgrunn, at det hadde gått alvorlig galt. Og deretter ringte han en nabo for å be om hjelp.

Mattilsynet og politiet ble koblet på saken.

MISTER RETTEN

I tillegg til ett års fengsel, som er strengere enn politiadvokat Henning Klauseies påstand om 11 måneders fengsel, fradømmer tingretten mannen retten til å holde husdyr i hele 10 år.

– Etter rettens syn er forholdene han nå dømmes for, og risikoen for nye psykiske tilbakefall, ikke forenlig med at han har ansvar for velferden til gårdsdyr, skriver tingretten i dommen.

Domstolen mener mannen imidlertid fint kan få stelle og omgås dyr sammen med andre mennesker fordi dette er av stor betydning for ham.

POLITISOMMEL

Tingretten mener politiet burde fått saken for retten allerede i fjor.

Saken ble anmeldt i mai i fjor, men småbrukeren ble ikke avhørt av politiet før det hadde gått over fem måneder.

Først i mai i år, mer enn ett år etter at saken ble anmeldt, ble det tatt ut tiltale i saken.

Domstolen synes ikke dette er godt nok, og har også gitt mannen noe strafferabatt på grunnlag av dette. Retten mener normalstraffen for dette lovbruddet skulle ligget på fengsel i ett år og tre måneder.

De personlige, psykiske problemene mannen hadde har retten lagt det den kaller begrenset vekt på og vist til at det ikke er en helt uvanlig problemstilling i dyretragedier av denne typen.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.