– Ilseng er et fengslende sted, uttalte tidligere kultursjef Terje Moshaug i Stange i sin tid.

Det slagordet har Rolv Bråthen og befolkningen i bygda tatt til seg.

– Det har en artig dobbeltbetydning, sier Bråthen, som driver det som går under navnet Forum Ilseng, som er en samtaleplass og et kontaktnettverk for de forskjellige småforeningene og miljøene på Ilseng.

– Hva har Ilseng å tilby for dem som bor her?

– Vi har et trygt og godt lokalmiljø, med skole, barnehage, butikk og samfunnshus. Ilseng har heller aldri hatt ungdomsproblemer, hevder Bråthen.

I samfunnshuset på Ilseng er det en fritidsklubb for de små, som drives av velforeningene. Der er det aktiviteter to til tre kvelder i uka, åpent for unger i småskolen og av og til også for førskolebarna.

– Det er også et idrettslag, som kanskje ikke har så mye aktiviteter for de voksne, men veldig mye for de små, både med fotball på sommeren og skilek på vinterstid, sier Bråthen.

Ildsjeler

– Det er utrolig mye grupper av skoleelever og studenter og så videre som besøker Ilseng, for å lære om skog og vekst og fugleliv av ulike slag, mye i regi av Trond Vidar Vedum, forteller Bråthen.

Han beskriver Vedum som en ildsjel som blant annet har fått til feltstasjonen på Starene ved Horne gård, som er et samlingspunkt for fugleinteresserte.

– Også Hans Kroglund har vært en viktig ildsjel, med alt det han har gjort for å få til Ilsengstiene, som har vært med å snu folks oppfatning av Ilseng. Det, og det han har gjort med nettstedet Ilseng.net, sier Bråthen.

Fengselet har bidratt

Bråthen er opptatt av at Ilsengs status som «fengselsbygd» ikke er noe befolkningen skal skamme seg over.

– Fengselet har bidratt til at Ilseng er et sted som folk har hørt om og kjenner til, og så kan vi bygge videre på det.

– All PR er god PR?

– Ikke sant, det er noe med det. Vi er et lokalmiljø som skal heve oss litt over dette ironiske og halvspydige, sier Bråthen, som selv bor tett på fengselsområdet.

–Hvorfor er Ilseng så bra?

– Her på Ilseng selges husene, og det kommer nye folk inn. Vi har muligheter for eldre folk for å fortsatt bo i bygda, og det er et pulserende og rikt lokalmiljø, forteller Bråthen avslutningsvis.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.