Søppelhentingen i Hamarregionen bør over på kommunale hender så raskt som mulig. Kaoset som har oppstått etter at den private leverandøren fikk oppdraget er ikke til å leve med.

Det er et krav vi støtter. Siden Hias ble splittet opp har forbrukerne hele veien blitt forsikret om at de vil være helt uberørt av de organisatoriske endringene. Dette har blitt gjentatt flere ganger av Hias-direktør Morten Finborud. Vi kan trygt si at virkeligheten er den stikk motsatte. Hedmarken har nå en avfallssituasjon som ikke kan fortsette. Søppelet flyter, og forbrukerne opplever at sjåførene mangler grunnleggende kunnskap om de rutene de har ansvaret for.

Vi synes heller ikke ledelsen i Sirkula eller RenoNorden har hatt en kommunikasjon utad som er tillitvekkende. Når forbrukerne får høre at dette er en normal start, og at man er fornøyd med resultatene så langt vises det liten vilje til å akseptere det som befolkningen opplever som en kritisk situasjon.

I tillegg er det usikkerhet knyttet til om sjåførene i RenoNorden er utsatt for sosial dumping og om firmaet etterlever arbeidsmiljøloven. Når kommunene gjennom det interkommunale selskapet Sirkula står som ansvarlig for søppelhentingen, sier det seg selv at det ikke bør være noen sin helst usikkerhet om slike forhold.

Både politikerne og kommunenes administrasjon bør nå se på hele saken på nytt. Vi ser få tegn til at søppelhentingen vil bli bedre. Det handler særlig om den manglende viljen hos RenoNorden til å innse at dagens situasjon er uakseptabel. Dessuten forventet vi at offentligheten får innsyn i hva slags arbeidsvilkår sjåførene har. Hemmeligholdet til Sirkula knyttet til dokumenter om saken kan ikke aksepteres. Enhver tvil om brudd på arbeidsmiljøloven må fjernes. Søppelhenting er av vital betydning for samfunnet. Det ser vi tydeligst når den bryter sammen.

Les også
NYHET HATV: Se hvordan jobben deres er.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.