Noen meter fra elva Lageråa og husene i Lageråvegen er stanken uutholdelig. Synet som møter HAs medarbeidere er vannhull fylt med dyrekadavre.

Politijurist Henning Klauseie i miljøavdelingen i Innlandet politidistrikt er krystallklar:

– Fallvilt og døde husdyr er spesialavfall og skal behandles deretter. Forskrifter til matloven regulerer dette og døde dyr skal destrueres på godkjente anlegg, opplyser Klauseie.

Kjent praksis

Viltnemndas leder Ove Magne Dufseth bekrefter overfor HA at han kjenner til fallviltgruppas praksis med å dumpe døde dyr i en kadaverdam i Øvre Vang.

– Hvorfor har du ikke stanset dette?

– Nei, jeg har hele tiden tenkt at graven med døde dyr skal fylles igjen med jord. Dette er nok ikke standard prosedyre. Og ja, fallviltet burde vært kjørt til destruksjonsanlegg, sier Dufseth til HA.

Kommunen betaler for å kvitte seg med fallvilt. Det bekrefter sekretær i viltnemnda, Hamar kommunes Torleif Bjelde Jensen.

– Kommunen har et viltfond som finansierer slike ting. Jeg var ikke kjent med denne praksisen før i dag og jeg har sendt en gravemaskin opp dit før å fylle igjen med masse, sier Bjelde Jensen.

Skal destrueres

Heller ikke Bjelde Jensen nøler med å erkjenne at dyreskrottene skal kjøres til godkjent destruksjonsanlegg.

Jørn Georg Berg i Fylkesmannens miljøvernavdeling sier til HA at fallvilt umiddelbart bør destrueres.

Roar Bærø i Øvre Vang bor ikke så langt unna kadaverdammen. Han gikk tur med hunden da han oppdaget de døde dyrene.

– Dette er en miljøskandale uansett hvem som står bak. Dammen med dyrekadavre ligger noen titalls meter fra elva Lageråa. Det er grunn til å være bekymret for at den illeluktende massen siger ut i elva, sier Bærø.

Fallviltgruppa i Hamar kommune reiser rundt og plukker opp ihjelkjørte dyr langs vegene. Ove Magne Dufseth innrømmer at minst 10 ihjelkjørte rådyr er dumpet i kadaverdammen.

Motbydelig stank

Stanken ved dammen er motbydelig og noen meter unna ligger tre døde griser og råtner i to kadaverkasser.

Disse grisene kommer fra Norsvins anlegg 200 meter fra kadaverdammen, men har ingenting med den ulovlige deponeringen å gjøre.

Kommunikasjonssjef Marte Evju i Norsvin, sier til HA at rånene i kadaverkassene hentes rutinemessige to ganger i uka og at dette er i tråd med reglene av spesialavfall.

- Høres ikke bra ut

Dufseth i viltnemnda forteller at noe fallvilt brukes til mat og noen kadavre brukes også til åte i jakt.

– Gropa i Øvre Vang er også benyttet av elgjegere til tømming av slakteavfall, opplyser Dufseth.

Torleif Bjelde Jensen i Hamar kommune er bindeledd mellom kommunen og viltnemnda følger opp:

– Dette høres ikke bra ut. Det kan ikke være økonomisk motivert, for det er avsatt penger i viltfond til destruksjon av fallvilt. Det er åpenbart at døde dyreskrotter ikke kan ligge åpenlyst slik som dette, sier Bjelde Jensen til HA.

Bryte loven

Idar Aalmen i Mattilsynet Region Øst sier til HA at dumping av vilt eller husdyr er brudd på matloven.

– Matloven sorterer under Mattilsynet. Det er lov å dumpe innmat av vilt i naturen, men døde husdyr eller fallvilt skal kjøres til destruksjon. Når husdyr dør, skal Mattilsynet også varsles. Det er i alle fall ulovlig å dumpe fallvilt i naturen, fastslår Aalmen.

Fylte igjen dammen

Klokka 14 i dag konstaterer HA at Hamar kommune hadde fylt igjen kadaverdammen med jordmasser. Dette skjedde bare timer etter at HA dokumenterte kadavrene, og konfronterte kommunen med funnet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.