I dag startet bioingeniøren Mahad Abib Mahamuds kamp i rettssalen for å beholde sitt norske statsborgerskap.

– Det er godt å være i gang. Det er en lettelse, sier Mahamud til NTB.

Utenfor Oslo tinghus hadde en gruppe somaliere som støtter saken hans, samlet seg med kravet om at 30-åringen må få bli i Norge.

30-åringen har saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) etter å ha blitt fratatt det norske statsborgerskapet. UNE mener Mahamud løy om sin identitet og nasjonalitet da han kom til Norge som 14-åring.

Mahamud har hele tiden holdt fast ved at han er fra Somalia.

Saken vakte stor oppmerksomhet da det ble kjent at Mahamud kan bli fratatt sitt statsborgerskap 17 år etter at han først kom til Norge.

I retten tirsdag gikk Mahamuds advokat Elise Nygård nøye igjennom Mahamuds historie, blant annet de opplysningene han ga til norske myndigheter da han kom til Oslo i august 2000.

Forsvarerne mener at grunnlaget for å frata Mahamud statsborgerskapet er uriktig og at UNE i tillegg har brukt feil lovanvendelse i prosessen.

Statens grunnlag for å frata Mahad Abib Mahamud hans norske statsborgerskap er fullt av slurv og unøyaktigheter, mener Mahamuds advokat Arild Humlen. 

Tirsdag startet den 30 år gamle bioingeniøren sin kamp mot staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få tilbake statsborgerskapet i Oslo tingrett.

Etter 16 år i Norge ble han i fjor fratatt sin status som nordmann fordi UNE mener han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han oppga da han kom hit som 14-åring.

– Det er godt å være i gang. Det er en lettelse, sier Mahamud til NTB.

30-åringen har hele tiden holdt fast ved at han er fra Somalia, og saken vakte stor oppmerksomhet da den først ble kjent.

Forledet

Mahamuds advokat Arild Humlen mener staten har basert tilbakekallingen av statsborgerskapet på en rekke unøyaktigheter, blant annetfeilstaving av navn, i UDIs intervjuer med Mahamud og hans foreldre.

– Den mangler den presisjonen som er nødvendig for å fatte de beslutningene som staten gjør. Det er tragisk, særlig for Mahad, at de bruker denne saken til å statuere ett eksempel, sier han.

Humlen mener også staten har forledet motparten. Granskingen av Mahamud startet på grunnlag av et tips i 2013, som UNE først hevdet var anonymt. Før helgen fikk Humlen rettens kjennelse til å vite hvem tipseren var.

– Da viser det seg at tipseren ikke var anonym, men ble anonymisert av UNE. Dette er en person som er en politisk motstander av Mahad, sier Humlen til NTB.

– Det viser hvor farlig det er, i et opprørt samfunn som Somalia, med så mye konflikter partiene imellom, å stole på sånne tips. Enda verre er det å kalle dem anonyme når de egentlig er anonymisert, sier han.

Brev fra president

I retten tirsdag gikk Mahamuds advokat Elise Nygård nøye igjennom Mahamuds historie.

Humlen vil også legge fram et brev fra Somalias president, der det heter at Mahamuds far var offiser i det somaliske flyvåpenet under det tidligere regimet til Mohammed Siad Barre. Sønnen er født i Mogadishu, i flyvåpenets hovedkvarter, står det i brevet, som også er signert av en brigader i flyvåpenet.

Også Somalias ambassadør til EU, Ali Said Faqi, har bekreftet at Mahamud er somalisk.

Staten mener på sin side å ha flere beviser på at Mahamud forklarte seg uriktig da han kom til Norge.

UNEs beviser

Blant annet har hans nå avdøde far ifølge UDI sagt at Mahad "alltid har bodd sammen med ham i Djibouti". Farens opplysninger stammer fra da faren søkte om familiegjenforening for 14 år siden.

UNE har også reagert på flere valutatransaksjoner til en person, Abdoulkader Abdi Mohamed, i Djibouti.

Ifølge forsvaret er disse transaksjonene penger som Mahamud overførte gjennom hawala-systemet til sin forretningspartner i Djibouti, som igjen overførte pengene videre til Mahads mor i Etiopia.

UDI har tidligere ment at det ikke kunne utelukkes at Abdoulkader Abdi i realiteten var Mahad. Men ifølge nye dokumenter som er lagt fram, mener UDI nå at denne personen er Mahamuds bror.

God i fransk

UNE mener også at Mahamuds gode franskkunnskaper, som ga ham en sekser på ungdomsskolen bare halvannet år etter han kom til Norge, viser at han egentlig er fra Djibouti.

Mahamuds forklaring er at han i barndommen hadde en fransktalende fotballærer som lærte ham fransk.

Det er satt av tre dager til rettssaken som ledes av tingrettsdommer Geir Grindhaug.

(©NTB)


Les også
NYHET HATV: Se video fra fakkeltoget her. 
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.