• RE­VY­AR­TIS­TEN: Odd Arild Myg­land på sce­nen i Vallsetrevyen 2011.

– Det er viktig for meg å ha kommet dit at jeg ikke skal være bitter og bære nag. Da hadde jeg ødelagt livet til både ungene og meg selv.

Det sier Kari Westrum (43) fra Vallset i Stange til HA.

LES HAS LEDER: Hyller enken som nekter å være bitter

Dødsfallet til samboeren er så tragisk at det knapt er til å tro.

Uten hjerte i 24 timer

Odd Arild Mygland – kjent fra bant annet revymiljøet i Vallset – døde 27. september 2015. Han ble bare 51 år gammel.

Mygland døde på Rikshospitalet – på grunn av en «kommunikasjonssvikt» (se sak til høyre).

På grunn av en tabbe ble Mygland liggende ett døgn uten hjerte.

Her er kortversjonen:

Mygland var sendt til sykehuset i Oslo for å få nytt hjerte. Et nytt donorhjerte var funnet og det passet. For å være klare til å sette inn det nye hjertet, opererte legene ut Myglands hjerte før det nye var på plass – en normal handling for å spare tid og dermed redde liv – siden tidsbruken er avgjørende.

Men donorhjertet kom ikke til Oslo: Det ble sendt til en annen pasient som det hastet mer med.

Men den beskjeden nådde ikke operasjonsteamet i Oslo før det var for sent. Selv om Mygland fikk et nytt donorhjerte 24 timer senere, sto ikke livet til å redde. Han ble holdt i live i fire uker.

Enken ønsker annet fokus

Oslo-avisen VG har i flere omganger omtalt den utrolige sykehustabben. Men navnet på stangesokningen har aldri vært offentliggjort.

Enke Kari Westrum har på HAs forespørsel sagt ja til å stå fram for aller første gang:

– Jeg gjør det fordi jeg ønsker å få et positivt fokus på organdonasjon, sier Westrum, og fortsetter:

– Det var ikke noe galt med sakene i VG. Men jeg er redd for at slike saker, der fokuset er på sykehustabber, kan gjøre folk skeptiske til organdonasjon. Jeg så antydninger til det i kommentarfeltet på sakene til VG. Det vil være synd om det blir resultatet. Det motsatte bør skje.

... Det gikk ikke så bra

– Rutinene sviktet i forfjor. Det gikk ikke så bra med Odd Arild. Men mitt poeng er at det er et veldig stort behov for organer. Det er ikke bra når man hører at det er nedgang i antall donorer, sier hun.

– Hva bør man gjøre?

– Jeg skal ikke si noe om hva folk bør gjøre. Men hvis flere snakker om dette så tror jeg at flere vil donere. Det er mitt håp.

Hadde snakket sammen

Hun forteller at Odd Arild og hun hadde snakket mye om donasjon. I en større reportasje i HA (se faksimile) fortalte samboeren om hvordan han hadde fått satt livet på vent mens han håpet på at et egnet hjerte skulle dukke opp.

– Hvis noen kan ha nytte av mine organer når jeg går bort så gir jeg de gladelig bort. Jeg er bare så redd for at noen blir skeptiske etter å ha lest om uhellet som rammet Odd Arild.

Som pårørende har jeg følt på kroppen dette med å være på vent. Det er en tøff periode. Odd Arild og vi rundt han var veldig glad for at han ble godkjent for transplantasjon, men samtidig var vi også redd for at et passende organ ikke skulle komme tidsnok, sier enken.

ROSER helsevesenet

– Helsevesenet er veldig godt. Det er ikke så «håpløst» som mange skriver i kommentarfeltene, sier hun og fortsetter slik:

– Nå tenker jeg at vi må prøve å få brukt den tragiske historien til noe positivt. Odd Arild og teatervenner bidro til å samle inn penger til blant annet sykehuset. Hvis jeg nå kan bidra til noe bra, så vil det glede meg, Jeg håper at Odd Arild døde i troen på at det skulle gå bra, sier enken.

– Vet hva han ville ha gjort

Hun forteller at samboeren var fornøyd med resultatet av sin egen åpenhet rundt sykdommen:

– Jeg er sikker på at dersom det hadde vært motsatt – hvis jeg hadde vært den uheldige – så ville han ha fortalt denne historien for å få fokus på organdonasjon. Det tør jeg si ut fra hans valg av åpenhet, sier hun og fortsetter:

– Odd Arild pleide å si at «det vi ikke får gjort noe med, bruker vi ikke energi på». Det er mange av oss, ikke minst de som jobbet på sykehuset, som skulle ønsket at den dagen kunne ha vært gjort på nytt. Men nå blir rutinene endret. Jeg fikk god oppfølging og har full tillit til sykehuset.

– nei, det var det da ...

Hun sier at hun har akseptert situasjonen og ikke ønsker noen «stakkars meg»-reportasje.

– Jeg bærer ikke nag til noen.

– Hvordan klarer du det, hvis noen i Norge har en grunn til å bare nag så må det være deg?

– Jeg har gått mye tur og snakket med meg selv. Og jeg har god støtte fra familien, venner, et fantastisk nabolag og gode kolleger i Nav, sier hun og legger til:

– Nei, akkurat det greier jeg ikke å gi noe godt svar på ...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.