I budsjettet for 2017 har den blå regjeringen fjernet prøveordningen med ekstra lærere i ungdomsskolen. Hensikten med ordningen har vært å hjelpe skoler med høy elevtetthet, slik at trivsel og resultater skal bli bedre.

På Hedmarken mister Ener ungdomsskole fire midlertidige ansatte, mens Brøttum barne- og ungdomsskole og Romedal ungdomsskole mister henholdsvis to og tre stillinger.

– Enorm betydning

Rektor Aslaug Grimsmo ved Ener ungdomsskole er ikke fornøyd med avgjørelsen. Hun bekrefter at fire hele stillinger nå må bort.

– De ekstra lærerne har betydd enormt mye for undervisningen. Flere lærere har gjort det mulig å dele opp basisfagene slik at elevene har kunnet få undervisning i mindre grupper tilpasset den enkeltes behov. Dette kuttet er en veldig inngripen i hvordan vi organiserer undervisningen.

Grimsmo, som ble ansatt som rektor ved Ener tidligere i høst, sier elevene vil merke endringene i form av færre lærere til stede i klasserommene.

– Prosjektet med økt lærertetthet har i fire år vært et flott tiltak for oss. På sikt får vi se om de kommer tilbake igjen, sier hun.

SV: – Uakseptabelt

Hedmark SVs stortingsrepresentant, Karin Andersen, setter heller ikke pris på kuttene:

– Regjeringen tror ikke at flere lærere er viktig, men jeg har ikke møtt én skoleansatt som er enig i det. Elever opplever dessverre i dag at lærerne ikke har tid til å prate med dem, sier hun.

Andersen mener man ved å stanse prosjektet mister et helt konkret tiltak for å sammenligne hvilken effekt flere lærere har på faglig framgang, trivsel og motivasjon. Hun mener det kan bli svært vanskelig å få tilbake ordningen så lenge den allerede er fjernet – også hvis evalueringen i 2017 skulle bli positiv:

– Det er uakseptabelt at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kutter i disse stillingene før han har noe svar på hvor godt de faktisk har virket, sier hun.

Andersen sier SV har foreslått å øke de kommunale bevilgningene med seks milliarder kroner, blant annet for at man skal kunne prioritere flere lærere i skolen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.