– Vi mener det ligger en forsettlig handling bak brannen, sier politiinspektør Eirik Braathen ved Lillehammer-politiet til NTB.

Det betyr at politiet mener at brannen ikke startet ved et uhell eller ved uaktsomhet, men at kvinnen forårsaket den med vilje. Hun er siktet for å ha startet en brann som lett kunne medført tap av menneskeliv, det som ble kalt mordbrann etter den gamle straffeloven.

Kvinnen har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet, men erkjenner «de faktiske forhold», opplyser Braathen.

17 personer ble evakuert etter at brannen brøt ut. Ingen mistet livet, men en kvinne ble brakt til sykehus med røykskader etter brannen natt til søndag.

Fire ukers varetekt

Kvinnen hadde opphold i den gamle trebygningen som brant i Storgata i Lillehammer sentrum, men hadde folkeregistrert adresse et annet sted i byen.

– Jeg vil ikke gi noen kommentarer før jeg har fått satt meg inn i sakens dokumenter. Jeg har registrert politiets uttalelser på nettet, sier kvinnens forsvarer, advokat Lorentz Stavrum.

24-åringen blir framstilt for varetektsfengsling mandag klokka 12 i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Politiet vil be om fire ukers varetekt, med begrunnelse i at bevis kan forsvinne eller bli ødelagt hvis den siktede kvinnen får gå fri.

– Det gjenstår fortsatt en del etterforskning, blant annet avhør av vitner vi så langt ikke har snakket med, og vitner som vi ønsker å snakke mer med. Vi tar en løpende vurdering av fengslingsperiodens lengde, sier Braathen.

Brant ned til grunnen

Det er på det rene at politiet mener brannen startet i andre etasje av den verneverdige bygården i Storgata 81, hovedgata som utgjør kjernen i Lillehammer sentrum. Braathen vil ikke gå i detalj om hvordan og hvorfor brannen startet, utover å gjenta at politiet mener det lå «en forsettlig handling bak».

Politiet meldte rett før klokka 4.30 natt til søndag at bygården sto i brann. Det var flere leiligheter i andre og tredje etasje. I første etasje var det en klesbutikk.

Brannvesenet lot bygget brenne kontrollert ned for å prioritere å hindre flammene i å spre seg til to bygninger som hang sammen med bygården. De to bygningene har fått røyk- og vannskader, men skal ellers være uten ødeleggelser. (©NTB)

STEDet overvåkes

– Dette er et område med mye gammel trebebyggelse. Det er stor sannsynlighet for at det kommer til å blusse opp i glørne i løpet av natta, så vi kommer til å ha folk på stedet til å passe på, sier operasjonsleder Geir Stavheim i Innlandet politidistrikt til NTB.

Brannmannskaper fra Hedmark har bistått Lillehammer region brannvesen og melde søndag kveld at de vil fortsette å være til stede med en brannlift.

– Årsak ukjent

Politiet meldte rett før klokka 4.30 natt til søndag at den verneverdige bygården i Lillehammer sentrum sto i brann. Brannen antas å ha startet i andre etasje, men årsaken er fortsatt ukjent, skriver politiet i en pressemelding, til tross for at en person altså er siktet i saken.Det var flere leiligheter i andre og tredje etasje. I første etasje var det en klesbutikk. Bygget brant ned til grunnen.

– Vi vil ikke si noe mer om saken i kveld, sier politioverbetjent ved etterforskningsseksjonen i Lillehammer, Øyvind Bjerke, til Gudbrandsdølen Dagningen.

– Dette er en trist dag for Lillehammer. Det er en viktig bygård. Det en viktig del av gågata vår og det mange forbinder med Lillehammer- vår trehusbebyggelse, sier ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, til NRK.

To andre bygninger som hang sammen med bygården, har fått røyk- og vannskader.
17 personer ble evakuert under brannen, og én kvinne ble sendt til sykehus med røykskader. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.