• AVSLAPPET: Emil ar seg ikke
    skremme av et jordskjelv, og kjører denne poseringen på bildet til HA.
    FOTO: Privat

- Ja, jeg jeg sover veldig tungt, sier 17-åringen og ler.

Skjelvet rammet New Zealand klokken 12 om natten lokal tid, og blir karakterisert som en av det største i landets moderne tid.

Skjelvet målte 7,8

Ved episenteret ble jordskjelvet målt til 7,8 på richters skala. 

Bjerkvoll holder til i byen Nelson, på nordsiden av sør-øya, som ligger vel 200 kilometer unna episenteret, og skjelvet her ble målt til 6,6, nok for en stangesokning som aldri i sitt liv har opplevd jordskjelv.

Eller, gjorde han egentlig det, ettersom han sov gjennom hele skjelvet?

- Jeg fikk faktisk vite om skjelvet gjennom pappaen min som ringte meg på Skype for å høre om alt var bra med meg. Da hadde resten av familien jeg bor hos her våknet og ryddet hele huset. Det hadde jo rast ned bilder fra veggene, glass, og skuffer som hadde åpnet seg. Først da fant jeg ut at det hadde vært et skjelv.

Har opplevd 20 etterskjelv

I etterkant har han kjent omlag 20 etterskjelv.

Selve episenteret ligger et øde området, og kun to personer har blitt rapportert drept så langt. 

- Landet har nok hatt flaks. På nyhetene her nede sier de at skjelvet kunne ha ført til at over 100.000 hadde dødd om det hadde truffet på feil sted, sier Bjerkvoll.

Han er utvekslingsstudent i landet og går på Nayland college, en videregående skole i byen Nelson. Han forteller at en annen gutt fra Ottestad også går i samme byen.

- Han opplevde det som alle andre uten om meg: Han våkna, sier Emil.

Skolen han går på har fri i dag.

To omkommet

Statsminister John Key fløy over de jordskjelvrammede områdene på New Zealand mandag. To personer er bekreftet omkommet, og det er store skader på veier og infrastruktur.

– Det er fullstendige ødeleggelser. Det er måneder av arbeid, sa Key til fungerende sjef for sivilforsvaret Gerry Brownlee da de fløy over områdene som ble hardest rammet av skjelvet natt til mandag. Skadene blir anslått til å koste flere hundre millioner dollar og det vil ta måneder å reparere de ødelagte veiene.

En person omkom da en bygning kollapset i Kaikoura, og en kvinne døde av medisinske komplikasjoner i Mt. Lyford, like i nærheten.

Etterskjelv

Samtidig som Key inspiserte skadene, ble Sørøya rammet av et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2. Skjelvet hadde sitt episenter omtrent fire mil inn i landet, vest for Kaikoura. Byen var ett av stedene som ble hardest rammet av hovedskjelvet som inntraff rundt midnatt natt til mandag. Det hadde en styrke på 7,8 med senter 100 kilometer utenfor den østlige kysten av Sørøya og førte til frykt for tsunami.

– Vi vet at bølgene var opp til to meter høye, men innbyggerne reagerte som de skulle og nærmet seg ikke strendene, sa Key tidligere mandag. Tsunamivarselet ble senere nedgradert til et regionalt kystvarsel.

Byer isolert

Østkysten av Sørøya er hardest rammet av skjelvet, og veier er stengt på grunn av jordskred og store sprekker i veidekket. Byer nær episenteret, som Kaikoura og Waiau i området North Canterbury, er isolert. Fergene mellom Nord- og Sørøya ble innstilt mens terminalene ble undersøkt for skader, melder KiwiRail.

Det er registrert skader så langt nord som til hovedstaden Wellington, der myndighetene mandag morgen ba folk om å ikke dra inn til sentrum på grunn av mye knust glass.

Leter etter padlere

Myndighetene advarte mandag ettermiddag beboerne i nærheten av elven Clarence River om, at en «mur av vann» strømmet nedover elven. Situasjonen oppsto etter at jordskjelvet først førte til at masser demmet opp elven, men senere ga etter.

16 raftere som var på elven, er lokalisert i god behold. Myndighetene leter fortsatt etter seks padlere, men regner med at de har kommet seg opp i høyereliggende området, forteller Radio New Zealand. (©NTB)


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.