– Jeg mener det er viktig å bruke tid på å finne en god løsning for en luftambulansebase. Man bør ha en åpen tilnærming til hvor en slik base skal ligge, sier Fylkestingsrepresentant Bjørn Jarle Røberg-Larsen.

I avtalen for statsbudsjettet for 2017 er det satt av ti millioner kroner til for å starte etableringen av en luftambulansebase som skal dekke Hedmark og Oppland. Samlet pris for basen er beregnet til 40 millioner kroner. Den skal etter planen etableres ved Mjøsbrua.

Røberg-Larsen er ikke sikker på at det er den beste plasseringen for en slik base.

– Det viktige er at hullene der det ikke er ambulansedekning innen 45 minutter er dekket. Basen på Dombås sikrer i stor grad dekningen av Oppland, mens det er lengre responstid flere steder i Hedmark, sier han.

Foreslår Elverum

Røberg-Larsen mener at man har vært for rask med å konkludere med at en slik base bør ligge ved Mjøsbrua.

– Det er ikke sikkert Mjøsbrua er den beste plasseringen av basen. Man har ikke hatt en åpen tilnærming til plasseringen her, sier han.

Røberg-Larsen trekker fram at ambulansedekningen blant annet er dårlig flere steder nord i fylket. Han presiserer at det er viktigere for ham å ha et åpent syn på plassering enn akkurat hvor plasseringen skal være, men nevner allikevel alternativer.

– Elverum kan være et passende sted for basen. Eller kanskje et sted mellom Elverum og Tynset, Det er viktig at den dekker områdene som trenger det mest.

Han stiller også spørsmål ved at det trengs betydelig mer enn de ti millionene som er bevilget på neste års statsbudsjett.

– Det mangler opp mot 40 millioner. I tillegg er spørsmålet hvor pengene for drift skal tas fra, sier han.

– Må ikke rives ned

Fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen (Ap) advarer mot å la en lokaliseringsdebatt sette en stopper for basen.

– Det er gledelig at vi kan få en slik base som dekker oss. Men vi bør ikke rive det i stykker ved å diskutere plasseringen. Jeg har tro på at foretakene har tatt diskusjonen for å finne den beste plasseringen, sier Sveen.

Rune Øygarden (H) mener det ikke nødvendigvis er hvor basen ligger som er det viktigste.

– Hvor luftambulansen reiser fra er mindre viktig enn hvor det lander. Det må være tjenestens behov som styrer, sier han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.