I Energisenteret på Hunderfossen forsøker de fire ungdommene fra Ringsaker å bygge en demning. De lærer om vannkraft. Tonen er god, smilene er på lur. Det er en hyggelig avslutning før helga.

I hverdagen er tonen mer alvorlig. De har droppet ut av skolen og forsøker å bygge en plattform for framtida. Men nå kan tilbudet som de fire er en del av, bli kraftig svekket.

– Det er trist om dette tilbudet blir redusert. Hvor skal de gå da, de som sliter? spør Heidi Andreassen (17) fra Brøttum.

slet med teori

Hun er en av 15 ungdommer som for tiden er med i «Finn din vei» ved Ringsaker videregående skole. Det er et tilbud for unge mellom 15–21 år, som verken går på skole eller har jobb. Målet er å hjelpe ungdommene tilbake til skolebenken eller ut i arbeidslivet.

– Jeg slet veldig med teori på skolen, så jeg sluttet, forteller Andreassen.

Det er et ærlig og kort svar. Men i stedet for ikke å gjøre noe, ble hun en del av «Finn din vei», som også er et tilbud ved Hamar katedralskole, Storhamar, Elverum, Sentrum og Nord-Østerdal videregående skoler i Hedmark.

– De har hjulpet meg veldig mye. De prøver å hjelpe deg videre. Jeg har forbedret meg i matte, og har fått praksis to dager i uka i en stall, forteller Brøttum-jenta.

vil redusere tilbudet

Men under fylkestinget 4. og 5. april, kan det bli vedtatt å redusere tilbudet og kutte i pengesekken.

I Ringsaker er det aktuelt å slå «Finn din vei» sammen med et annet tilbud, «Oasen». Sistnevnte er et opplæringstilbud, som først og fremst har fokus på skolegang. På Hamar foreslås det å slå sammen «Finn din vei»-tilbudene ved Katta og Storhamar. Totalt i Hedmark er forslaget å kutte 3,5 millioner kroner. Resultatet vil bli færre plasser og mindre ressurser.

– blir liggende i senga

Det gjør at ungdommene i Ringsaker frykter for framtida til mange som er i samme situasjon.

– Det finnes folk som sliter med å gå på vanlig skole. De trenger et tilbud, hvis ikke kan de bli liggende hjemme i senga hver dag, mener Markus Fors (18) fra Brumunddal.

Han har også fått praksisplass, på Europris i Dala, og forteller at elevene stortrives sammen på «Finn din vei» i Ringsaker.

– Her har vi et bra miljø, og vi backer hverandre, avslutter 18-åringen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.