I fellesdusjene er det tydelige merker etter at noe har rent nedover veggene fra rørene. Toalettdørene har ikke fungerende lås og noen av vaskene fungerer ikke. På murveggene har store biter falt av flere steder. På treveggene er det mange steder dekket til små områder med plater i ulike farger. Dette er eksempler på hva som møter en innenfor dørene på internatbygget på Jønsberg videregående skole, som fra utsiden ser svært staselig ut.

Bekymring

Nylig kom det inn en bekymringsmelding som først ble sendt til Mattilsynet, som deretter videresendte den til kommuneoverlegen på Hedmarken.

«Vi ønsker å melde om dårlige boforhold som går ut over helse og trivsel på Jønsberg vgs. sitt internat».

Slik er innledningen på det anonyme brevet, som også inneholder en rekke bilder fra innsiden av internatet. I brevet blir blant annet hygienen og forholdene i dusjer og kjøkken dratt fram. Det blir også hevdet at plater på veggene er satt på for å hindre asbest i rommene. Elevene har ikke toalett og dusj på rommene, men benytter seg av felles sanitæranlegg. Rundt 40 elever bor på internatet.

slapp ikke inn

Etter å ha sett bekymringsmeldingen og bildene, dro HA ut til Jønsberg for å se på om dette faktisk var tilfelle. Det viste seg å ikke være lett.

På Jønsberg tar vi kontakt med rektor Kjell Åge Bjørsrud. Han vil ikke kommentere saken, og på spørsmål om vi kan komme inn på internatet for å se, blir vi henvist til eiendomsavdelingen i Hedmark fylkeskommune, som eier bygget.

Da vi kontaktet eiendomsavdelingen får vi beskjed om at de skal undersøke saken og gi beskjed om vi kan komme inn. Rundt to timer senere hører vi fra eiendomssjefen igjen, som opplyser at fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) skal kommentere saken. Men da har HA allerede vært med elever inn på internatet.

Nedslitt

Mye av det vi ser på internatet er beskrevet først i saken. Generelt bærer bygget preg av et stort oppussingsbehov. Inne på et av fellesrommene sparker også HAs reporter i en spiker som stikker opp fra gulvet.

Konrad Østeberg (16) bor på internatet. Han har ingenting med bekymringsmeldingen å gjøre. Han synes det går helt fint å bo der, men forteller at standarden har vært et samtaletema.

– Det er jo gammelt og slitent her, og det er fint om de pusser opp litt. Det har blitt tatt opp, sier Østeberg.

Skal pusses opp

Fylkesråd med ansvar for videregående skoler i Hedmark, Aasa Gjestvang (Sp), skulle gjerne sett at boforholdene var bedre, men sier at oppussing er på gang. 

– Det er satt av omtrent 20 millioner kroner til rehabilitering av internatet. Oppstart blir muligens i juni i år, sier Gjestvang. 

Hun bekrefter at platene på veggene er satt på for å hindre asbest i rommene, men at Norconsult nylig har undersøkt det og konkludert med at det ikke er helsefarlig slik det er nå.

– Men det er det vi kommer til å ta først da rehabiliteringen begynner. Deretter vil vi ta alt av det sanitære. Det skal blant annet etableres nye dusjer. Vi gjør det vi kan for 20 millioner, og vi får tatt det viktigste, sier hun.

– Hva tenker du om at elevene bor under slike forhold?

– Jeg har vært klar over at det har vært nedslitt, så det er ikke overraskende. Jeg skulle jo ønske det var bedre for elevenes del, men alle har visst hvordan forholdene er, og det har vært til å leve med. Det blir bra når vi får gjort det vi skal, sier hun. 

Kommuneoverlege Hege Raastad forteller at de ikke har behandlet meldingen, men at det vil bli fulgt opp.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.