Først i 2020 skal de nye læreplanene tas i bruk på alle skoler. Da blir det færre kompetansemål og mer tematisering av undervisningen

– Det ble sagt på riksnyhetene nylig at lærerne må omstille seg mot 2020. Vi er godt i gang allerede, sier lærer Ragnhild Mogen.

BLIR MER MOTIVERT

Niendeklassingene på Brumunddal ungdomsskolene har fulgt den nye læringsmetoden i halvannet år:

I grove trekke vil ungdomsskoletida bli delt opp i seks ulike tema. Hvert halvår har fokus på et tema.

Akkurat nå jobber elevene med folkehelse og livsmestring.

– Det gir meg motivasjon å gå inn i timene. Vi vet hva undervisningen skal handle om, sier Freya Gotaas (14).

ENESTE I RINGSAKER

Det var et seminar i 2015 som åpnet øynene for den nye læringsmetoden. Da var Helge Øye fra Ludvigsen-utvalget på besøk.

– Vi har kvikke og flinke lærere som så hvordan dette vil kunne fungere i hverdagen. Vi sendte flere på kurs for å få fart i arbeidet, sier rektor Guro Kirkerud.

I Ringsaker er Brumunddal ungdomsskole alene om å være i forkant av de nye læreplanene.

– Vi er nok ikke først i landet, men vi er blant de første og vi har gode erfaringer allerede, sier Kirkerud.

KUTTET OPPGULPSPRØVER

Hun føler seg sikker på at det å gå i dybden i fag øker læringsutbyttet for elevene. Kirkerud sier at nasjonale prøver og avgangsprøver også er blitt mer preget av dybdelæring med årene.

– Nå får elevene en bedre forståelse for helheten, blir gode på å se sammenhenger mellom ulike fag og evner å bruke helhetsforståelsen til å løse problemstillinger, sier Kirkerud.

Lærer Helene Larssen ser endringer med niendeklassingene:

– Vi har fått elever som er mer avslappet fordi vi har mindre vurderingstrykk. Vi har kuttet ut såkalte oppgulpsprøver, sier Larssen.

MER AKTIVE ELEVER

Emil Aleksander Røhr (14) ser store fordeler med dybdelæring:

– Det er en god måte å lære på. Vi får tid til å godt dypt inn i stoffområdene, sier han.

Elevene føler også at de blir mer aktivisert enn på gamlemåten:

– Tverrfaglig jobbing gjør det enklere med færre prøver og mindre stress. Det er mer orden på en måte, sier Freya Gotaas.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.