Mandag forklarte ekskona til mannen som er tiltalt for å ha tent på sorenskriver Ola P. Svors hus i Hamar 22. juli 2013 seg for retten under ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

HER kan du lese en tidligere HA-sak som forklarer den omfattende saken.

Ekskona er kronvitnet for aktoratet i ankesaken. Det er ikke funnet tekniske bevis som knytter den tiltalte Hamar-mannen til brannen, så ekskonas forklaring er svært sentral i saken.

– Løven har gjort det

I lagmannsretten mandag holdt ekskona fast på de sentrale temaene i sin forklaring fra tingretten, der mannen ble dømt til 18 års forvaring.

Ekskona fortalte at i tiden før brannen skal tiltalte ha eksperimentert med ild og brennbar væske.

Hun sa hun hørte om brannen hos sorenskriveren da tiltalte fortalte henne om det.

Tiltalte tok henne med på kjøretur forbi branntomta flere ganger. Tiltaltes sønn skal også ha vært med. Han skal ha spurt hvem som hadde tent på.

– Tiltalte svarte at det var løven som hadde gjort det, fortalte ekskona.

– Vet du hvem løven var, spurte aktor Tormod Bakke.

– Da tiltalte og sønnen lekte sammen var tiltalte løven og sønnen var ape, svarte ekskona.

– Innrømmet brannen

Senere skal tiltalte ha fortalt ekskona at han hadde fått to menn fra Oslo til å tenne på for seg.

– Senere sa han at det var tull, og at det var han som hadde gjort det. Han sa at 22. juli var en for god dag til at den kunne sløses bort, forklarte ekskona.

Hun sa videre at tiltalte skal ha vært stolt over oppmerksomheten brannen hadde fått.

– Men han var sint for at det var overlevende, sa hun.

Vold

I forklaringen fortalte hun også om at hun ved to anledninger ble utsatt for vold fra tiltalte. Han skal også ha truet med å drepe henne.

Hun fikk også spørsmål om en bilulykke der hun i avhør først sa hun hadde kjørt, men nå hevder det var tiltalte som kjørte.

– Jeg var opptatt av ikke så si noe negativt om tiltalte. Han la skylden på meg rett etter ulykken, forklarte hun.

Ekskona skal forklare seg også de neste dagene.

Da skal blant annet tiltales forsvarere eksaminere henne.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.