Busterud har i lang tid fremstått som motstander av et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, og har blant annet gjort felles front mot mjøsbru-planene sammen med ordførerne i Gjøvik, Lillehammer og Elverum.

I dag anbefalte administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard at styret i Sykehuset Innlandet går for akkurat det de fire ordførerne ikke vil ha: et hovedsykehus ved brua. Hamar-ordføreren kaller innstillingen fra Andersgaard «ikke overraskende».

– Løpet i Sykehuset Innlandet har vært kjørt i lang tid. Denne konklusjonen har de tatt for lengst, mener Busterud.

HAMAR BLIR TAPEREN?

Hamar-ordføreren er bekymret for at det allerede nå ser ut som det er sykehusene i Hamar og på Gjøvik som vil lide mest hvis Andersgaard får det som hun vil. 

For parallelt med planleggingen av Mjøssykehuset, vil det foregå en utvikling av dagens sykehus. Det skal utredes behov for tilpasset døgntilbud på ett eller to andre sykehus i Mjøsregionen, i tillegg til at det vil bli tilbud om poliklinikk og dagbehandling ved alle de fire sykehusene i Hamar, Elverum, Gjøvik og Lillehammer.

«Ett eller to andre sykehus» slik det lyder i pressemeldingen, later da ikke til å være Hamar eller Gjøvik:

– I utredningene har vi sett på ulike modeller, og i hovedsykehusmodellene har vi sett at opptaksområdene til Gjøvik og Hamar blir lagt inn under Mjøssykehuset, og så har vi sett på ulik bruk av sykehusene på Lillehammer og Elverum. Jeg håper at vi kan få til en god prosess, slik at dette ikke blir en ny kamp, sa Andersgaard til HA rett etter at pressekonferansen var ferdig.

–  FÅR DET DÅRLIGSTE SYKEHUSTILBUDET

– Hva tenker du om fremtiden til Hamar sykehus, hvis det blir hovedsykehus?

–  Det betyr bare at de to mest folkerikeste områdene får det dårligste sykehustilbudet. I nærheten av Hamar bor det 55.000 mennesker, som da i snitt må kjøre tredve kilometer. Hva det har å si for ambulanse og tilgjengelighet til tjenester, det er det bare å tenke seg, svarer Busterud, og legger til:

– Dette rimer jo ikke med hva de selv har sagt om lokal aktivitet. Det har blitt brukt til å sukre modellen, at det skal skje så mye lokalt, sier BBL-politikeren.

– OVERRASKENDE

Og samtidig som Hamar-ordføreren ikke er overrasket over Andersgaards konklusjon, er han dog overrasket over at bare modellen med hovedsykehus anbefales utredet videre, sammen med nullalternativet, som er dagens struktur. Den er lite aktuell.

– Det som er overraskende, er at de ender opp med bare et alternativ, og sånn sett ikke gir noen alternativer videre, sier Busterud.

– Begynner løpet å bli kjørt for de som ikke vil ha hovedsykehus ved Mjøsbrua?

– Saken blir avgjort i Helse Sør-Øst og i departementet, sier Hamar-ordføreren, og peker på at staten har visse retningslinjer for store prosjekter.

Noe man blant annet tok hensyn til da man vedtok nytt sykehus i Drammen.

– Staten må ta sine egne føringer på alvor, mener Busterud.

SLIK ER INNSTILLINGEN

Slik er administrerende direktør Alice Beathe Andersgaards anbefaling til innstilling for styret:

 «Styret anbefaler at følgende alternative løsninger utredes i konseptfasen: A) Mjøssykehuset dimensjonert for å behandle pasienter innenfor de fagområder og lokalsykehusfunksjoner som beskrevet i saksutredningen. I tillegg til dimensjoneringen av Mjøssykehuset skal det i Sykehuset Innlandet utredes behov for døgnaktivitet på ett eller to andre sykehus i Mjøsregionen. B) Nullalternativet.».

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.