Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) er kritisk til forslaget.

Han frykter at Hamar Energi Holding AS (eid av Hamar kommune) kan miste en viktig inntekt. Renteinntektene fra Eidsiva er årlig på drøyt 23 millioner kroner:

– Det er litt av bakgrunnen for at vi er negative til forslaget, sier Busterud.

VIL VITE KONSEKVENSENE

Han minner om at eiernes ansvarlige lån til Eidsiva Energi ble gitt som en tjeneste i 2011

– Fra før har vi godtatt at utbyttet trappes ned. Dette vil komme oppå det. Vi har vært med på å ta vår del av at inntjeningen i bransjen er blitt dårligere. Eidsiva kan ikke hoppe hit og dit etter hva som passer best, sier Busterud.

Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg (Ap) mener dagens ordning er gunstig for eierne.

– Vår holdning er at vi ikke er begeistret om dette lånet gjøres om til egenkapital sier han.

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) er ikke helt negativ.

– Men vi må få vite konsekvensen for oss. De må bli synliggjort for oss på en bedre måte. Vi har allerede gått med på lavere utbytte, sier Ihle Steen.

Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) er ikke avvisende til forslaget.

TØR IKKE Å LOVE NOE

Eidsiva-styret drøftet forslaget om å konvertere det ansvarlige lånet på totalt 1,5 milliarder kroner med eierne på et møte i november.

Et tilsvarende forslag ble også foreslått i 2015. Den gang ble det avvist av eierne.

– Hvor reell er eiernes frykt for at det årlig kan bli mindre å hente fra Eidsiva?

– Vi kan aldri si noe eksakt. Det er altfor tidlig å konkludere med om vi klarer å opprettholde det, sier styreleder Øystein Løseth i Eidsiva Energi AS.

ERKJENNER NY DEBATT

Eierne har akseptert at utbyttet trappes ned fra 200 til 125 millioner kroner fram til og med 2018.

Fylkesordfører Dag Rønning (Sp) er leder i eierutvalget i Eidsiva. Hedmark fylkeskommune er sammen med Hamar kommune største eier.

Fylkeskommunen henter ut drøyt 50 millioner kroner årlig fra Eidsiva.

– Vi må ta til etterretning at det kommer en ny runde om dette nå. Det er betydelig summer vi får ut av eierskapet og vi må håndtere dette med finesse, erkjenner Dag Rønning.

VIKTIG FOR SELSKAPET

Konsernsjef Øistein Andresen sier det er viktig å få med eierne på konvertering av lånet.

– Vi er inne i en periode med store investeringer. Vi bygger ut fornybar energi, forsterker strømnettet og investerer i ams-målere. Alt er lønnsomt, men det gir ikke kontantstrøm fra førstedag, sier konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva Energi AS.

Han påpeker at selskapet må ta opp lån for å finansiere investeringene.

– Da blir våre nøkkeltall presset i en periode. Kan vi få konvertert lånet til egenkapital vil det redusere vår gjeld. Det vil gi oss styrket kredittvurdering, sier Andresen.

– Eierne frykter tapte inntekter?

– Det er styret som foreslår utbytte. Det er ikke unaturlig å tenke seg at bortfall av renteinntektene må kompenseres med noe økt utbytte, sier Øistein Andresen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.