Styret i Sykehuset Innlandet vedtok fredag at idéfaserapporten, som fastslår at et nytt hovedsykehus er den beste modellen for framtidas sykehusstruktur i Innlandet, er høringsverdig.

– Denne milepælen er viktig. Det er en god rapport som gir en god faglig begrunnelse, og som også økonomisk viser at dette er det beste alternativet, sier styreleder Anne Enger til Hamar Arbeiderblad.

vil lytte

Dermed er prosessen med ny sykehusstruktur i Innlandet, som har pågått siden 2003, et steg videre. Det var et samlet styre som gikk inn for å sende rapporten ut på høring i januar, og det er forventet at det vil komme mange uttalelser i saken.

– Min utfordring til høringsrunden er at dette er langsiktig. Vi skal bruke mange år på å få dette opp å stå. Vi må i høringsfasen prøve å bygge opp en forståelse for at vi nå har mulighet til å bygge opp noe som betyr mye for Innlandet. En faglig samling, sier Enger, som inviterer til en bred debatt.

– Vi ønsker deltakelse, blant annet i forhold til hvordan vi skal løse desentralisering, sier styrelederen, og får støtte av administrerende direktør.

– En høring har ingen mening, hvis vi ikke er lydhøre i forhold til det, sier Lang-Ree.

Enger vil ikke mene noe om hvordan høringsprosessen kan bli seendes ut.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å sørge for at vi skal få utreda dette på en god måte, sier Enger.

bør samle seg

Samtidig er hun klar på at det i den videre prosessen er en fordel for Innlandet om man klarer å nærme seg en felles enighet om en løsning på sykehusstrukturen, og at prosessen har vært preget av et bakteppe om at vi aldri får det til.

– Det ligger en fordel i å være enige. Jeg opplevde at det kom delegasjoner inn på Stortinget som kom for å få til noe. Men de var ikke enige selv, og da er det ikke så lett, sier Enger.

– Underliggende har vi en økonomisk situasjon, det vi har er ikke bærekraftig økonomisk. Den medisinske utviklingen vil også kreve at man trenger flere fagmiljøer. Egeninteressen må vike for fellesskapet på lang sikt, presiserer styrelederen, som forstår at mange er opptatt av de eksisterende sykehusenes framtid.

– Men strukturen vi har vil forvitre om vi ikke gjør noe. Det er nesten like dyrt å opprettholde det vi har, sier Enger.

Styret vil behandle høringsuttalelsene 16. juni, og et endelig vedtak er ventet å bli fattet i september eller oktober.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.