Leo Sørbye bor innerst i Todderudvegen, og har fått hverdagen kraftig påvirket av anleggsarbeidene med ny E6 og nytt kryss i Åkersvika.

Mandag inviterte han et titalls naboer i området Stranda, ordfører Einar Busterud og Ap-representanter til kaffe på terrassen.

Idyllen brutt

I den fine sommersola skulle alt ha ligget til rette for en hyggelig stund på terrassen. Idyllen ble kraftig forstyrret av brøl fra anleggsmaskiner, lossing av grus, gravemaskiner og pigging.

I de mest intense stundene, var det knapt mulig å høre menneskelig stemme.

Belastende

Utbygger Nye veier og entreprenør Hæhre har fått dispensasjon til å overstige de gjeldende støygrensene. Arbeidet pågår til 20 hver dag, bortsett fra fredag hvor det avsluttes klokken 19. Også lørdager jobbes det.

– Vi skjønner at det blir bråk av å bygge ny vei, men det er veldig belastende, sier Sørbye.

Med Sørbye i spissen har naboene etterlyst bedre støyskjerming i form av voller eller skjermer. De er lovet tiltak i fasadene, men skjønner ikke hvorfor det trekker ut.

Sørbyes terrasse har nærmest blitt ubrukelig som følge av anleggsarbeidene.

Tar tak i saken

Etter at ordfører Einar Busterud fikk henvendelse fra naboene via Vang arbeiderlag og Hamar Arbeiderparti, har han hatt møte med Nye veier og kommuneoverlegen. At situasjonen vil være belastende i lang tid, legger han ikke skjul på.

Naboene har allerede påklaget vedtaket om å tillate mer støy enn støygrensen. I neste runde må de vurdere om de skal koble på kommuneoverlegen, sier Busterud.

Føler de blir ofret

Nye veiers mantra er å bygge veg mer effektivt og billigere. Naboene føler at de blir ofret.

– De skryter i avisen av at de sparer både tid og penger. Det er oss det går utover. Vi føler oss små i møte med dette. I det minste kunne anlegget tatt fri på helgene. Da hadde vi fått den nødvendige pausen som vi trenger, sier Sørbye.

Han etterlyser også et tilbud om innløsning til de som bli sterkest berørt. Ny E6 skal stå ferdig til sommeren 2020.

I kommunestyret

Støysituasjonen rundt nye Åker vegkryss blir tema i kommunestyret.

Vang arbeiderforening har brakt spørsmål fra beboerne på Stranda videre til kommunestyregruppa i Hamar Arbeider- parti.

Kommunestyrerepresentant Thomas L. Jørgensen har meldt inn saken som en interpellasjon i kommunestyremøtet 30. mai. Han har regnet ut at nabolaget på Stranda må leve med støyen i 22.000 timer til før anlegget er ferdigstilt sommeren 2020.

Ber om dokumentasjon

Beboerne ønsker kommunens bidrag til at støynivået blir levelig.

Jørgensen vil ha svar på om Hamar kommune har gitt tillatelser til Nye veier som er i strid med støykravene for anleggsvirksomhet, og om kommunen kan dokumentere at støygrensene innenfor de forskjellige tidsrommene i regelverket ikke overskrides.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.