– Jeg tror ikke jeg har hørt om maken. At mail-adresser blir misbrukt skjer stadig. Men at noen/noe til og med besvarte e-postene for Bakkan har jeg ikke hørt om.

Det sier Eirik Skomakerstuen (48). Han er driftssjef i Waveit – Hamar-firmaet som drifter IT-løsningene til blant annet Hamar-selskapet Technoteam Prosjekt.

HER KAN DU SE HAS MAIL-UTVEKSLING MED SVINDLERNE

MANGE fikk falsk E-post

Technoteam har en rekke ingeniører og andre fagfolk som jobber med til dels store byggeprosjekt over det ganske land. Mange av Bakkans kunder fikk de falske epostene mandag:

– Jeg synes dette er litt skremmende. Man lurer jo på hva slags beskyttelse man har. Jeg oppdaget at noe var galt da jeg gikk inn på e-posten min og så at mange e-poster var besvart uten at jeg hadde gjort det, sier Bakkan til HA.

Han forteller at det deretter raste på med e-poster og telefoner fra kontakter som lurte på hva som egentlig foregikk.

En legitim adresse

– Det var en maskin, som vi har sporet til Nederland, som svarte på vegne av Bakkan. Å fange opp andres e-e-post og bruke dem til å sende e-post, gjerne med et skadelig innhold, kalles spoofing. Det skumle i denne saken er at man tror at alt er i orden når man får svar fra den man tror er avsenderen. Da blir mailen åpnet og linken kan bli klikket på, sier Skomakerstuen og understreker:

– Man må aldri åpne vedlegg man ikke er helt sikre på.

SKILL PRIVAT/JOBB-MAIL

Sikkerhetseksperten sier til HA at folk med uærlige hensikter kommer seg gjennom selv sikre og gode systemet når de gir seg ut for å være noen man er i normal kontakt med.

– Hvordan kan man sikre seg?

– I tillegg til å ha gode systemer og være nøye med hva man åpner så anbefaler vi alle å ha separat mail-adresse for jobb og private gjøremål. Dersom man kun bruker sikre nettsteder, som kjente flyselskap og banker, kan man føle seg trygg. Men man skal ikke ha registrert seg på mye rare ting med eposten før man er utsatt, sier han og understreker:

- Som IT-leverandør ser vi helst at våre kunder ikke skal bli rammet av slikt. Denne gang klarte snikerne også å komme seg inn hos et selskap som er ett av landets virkelig store og som har stor fokus på sikkerhet.

Selskapet han sikter til er en meget stor aktør innen byggebransjen - mange ganger større enn Technoteam Prosjekt AS i Hamar.

Se HAs mail-utveksling med den falske «Gisle Bakkan» i en egen sak.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.