• VARAORDFØRER: Knut Fangberget. FOTO: TROND LILLEBO

Onsdag la regjeringen fram forslaget til ny Nasjonal transportplan for perioden 2018 til 2029. Forslaget ble offentliggjort i en pressekonferanse i Oslo klokken 12.00.

Store trekk av innholdet i den nye nasjonale transportplanen ble kjent allerede 2. mars, da regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF presenterte prosjektene de var enige om å prioritere.

Forsinkelse

Da ble det kjent at ambisjonen om å bygge dobbeltspor på jernbanen helt fram til Lillehammer i 2030 er redusert, og at årstallet som nå gjelder er 2034. Og det er også det som bekreftes i dokumentet.

Det settes i planen av 15 milliarder kroner til dobbeltspor nord for Hamar mellom 2024 og 2029, mens dobbeltspor helt fram til Lillehammer koster enda ti milliarder kroner.

Ambisjonen som blir konkretisert i ny NTP er å bygge dobbeltspor til Åkersvika innen utgangen av 2024.

To tog i timen

For Hamars del betyr det at kapasiteten økes, og at det er mulig å kjøre to tog i timen i såkalt grunnrute. Reisetiden til Oslo blir redusert med 15 minutter.

Nasjonal transportplan inneholder ingen konkrete formuleringer om at Brumunddal skal nås med dobbeltspor i 2026, noe lokale politikere har kjempet for.

Varaordfører Knut Fangberget (H) tar til etterretning at det ikke er formulert noe om Brumunddal.

– Det skulle vi gjerne ha ønsket. Vi har jobbet sammen med Tønsberg og Fredrikstad for å få på plass en mer konkret formulering, men det fikk vi ikke gjennomslag for. Jeg er glad for at det er satt av penger til ytre Intercity. Det var det ikke i forrige NTP, sier Fangberget.

Direktorat ut mot øst

Onsdag ble det kjent at Miljødirektoratet går mot det østlige traséalternativet, som Hamar kommunestyre har vedtatt.

– Det er verdt å merke seg at Miljødirektoratet kun omtaler hovedløsningen for Øst og ikke har vurdert varianten med nytt spor på utsiden av dagens fylling over Åkersvika, som i konsekvensutredningen vurderes å ha omtrent samme negative konsekvenser som de andre hovedalternativene, mener Fangberget.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.