Hvor mange penger i kassa søppelplukkingen til slutt ga Operasjon Dagsverk (OD), er det ingen som vet sikkert ennå. Det kommer an på hvor høyt familie, venner og andre støttespillere verdsetter innsatsen som ble gjort i bygatene torsdag.

Det som derimot er sikkert, er at Katta-elevene, mens de tjente penger til utdanning, rettigheter og likestilling for palestinsk ungdom, også bidro til å gjøre Mjøsa og lokalsamfunnet litt mindre forsøpla. Maken til veldedig dobbeltslag skal du lete lenge etter.

40–50 ble med på dugnad

Operasjons Dagsverk er en stor, årlig solidaritetsaksjon, av, med og for ungdom. I praksis går det ut på at elevene får bruke en skoledag til å jobbe. Lønna går til et utviklingsprosjekt som støtter ungdom i andre deler av verden. OD 2018 støtter ungdoms innsats for en bedre framtid i Palestina.

Hvert år samles det inn 20–25 millioner kroner under Operasjon Dagsverk. I mange familier har nok foreldre åpnet lommeboka og gitt en slant, uten at det har vært utført noe særlig innbringende dagsverk.

På Hamar katedralskole har elevene som ikke har klart å skaffe jobb, gjerne tilbrakt dagen på skolen. Men i år fant ungdommene selv på noe smart: De elevene som ikke klarte å skaffe noe dagsverk selv, ble invitert med på søppelplukkingsdugnad. Mellom 40 og 50 ble med på dugnaden.

VET IKKE HVA DE FÅR

Katta-elev Markus Refsdal (16) sitter i distriktskomiteen for OD. Han forteller at komiteen bestemte seg for å opprette prosjektet «søppelplukking i Hamar» på bidra.no.

Gjennom den nettbaserte aksjonen kan slekt og venner av alle slag, og andre som er glade for innsatsen ungdommene har gjort, gi en slant for å støtte elevenes påfunn. Beløpet går uavkortet videre til Operasjon Dagsverk.

– Vi har lagd vår egen jobb i år. Samtidig som det gir penger til OD, får vi ryddet bort mye søppel før snøen legger seg, forteller Refsdal.

Elevene ryddet opp i mjøskanten, på Domkirkeodden, ved Espern, Maxi, Storhamar og Vikingskipet, pluss i Hamar sentrum.

Rebecca Øynes (18) var en av dem som tilbrakte OD-dagen i sentrum som søppelplukker. Hun sier det var en grei jobb.

– Vi har pleid å være på skolen hvis vi ikke har fått jobb, men dette er et bra alternativ. Det er vinn-vinn med penger til OD for at vi plukker søppel, sier Øynes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.