• Automatisk: Vegar Sønsthagen (f.v.), Alexander Nergaard, Simen Henriksen Ekern og Jørgen Sandmoen Rørvik demonstrerer hvordan deres automatiske vaffelpresse fungerer. Dette er en av maskinene de har med seg til Vikingskipet i helga. Foto: Asgeir Høimoen

– Automasjonslinja er veldig interessant. Man kommer innom mye på skolen, og man får både jobbet med data, elektronikk og mekanikk. Det er stor variasjon, og det er noe nytt hver dag, sier Jørgen Sandmoen Rørvik.

Les også: Åpner dørene til Innlandets matfat

Han er en av elevene som rigger opp til stand for automatikerne fra Ringsaker videregående skole til helgens Midt i Matfatet-festival.

– Mye rart

Med seg til festivalen har de blant annet helautomatisk vaffelpresse, transportbånd og gløggblander. Alt laget av nåværende eller tidligere elever på linja.

– Vi driver med mye rart, og ingen dag er lik. Noe av det morsomste er å finne ut av hvordan man skal få ting til å fungere, sier Morten Svenning, som har flyttet fra Folldal for å gå automasjonslinja i Ringsaker.

De siste månedene har elevene på linja hatt et prosjekt knyttet opp mot Midt i Matfatet. Det bunner ut i helgens stand. Og automatikerne er viktigere for produksjon av mat enn det mange kanskje tror.

– Automatikeren er viktig for næringslivet. Det er dem som sørger for at maskinene fungerer. Ser man for eksempel på produksjon av melk, skjer det automatisk nå. Automatikeren sørger for minst mulig nedetid og er på plass om noe ikke fungerer, sier Sandmoen Rørvik.

En viktig arena

Kontaktlærer på linja, Karl Einar Røste, er enig i viktigheten av yrket.

– Nesten uansett hva du kjøper av mat er det en teknisk bit av produksjonen. En automatiker har en interessant og faglig utfordrende jobb, sier Røste.

Med alle maskinene elevene har laget, har de fått prøve seg på mange områder. Det er viktig, mener Røste.

– Når ungdommene får leke seg med ordentlige maskiner, dukker det ofte opp et veldig faglig engasjement, sier han.

Under helgens festival får både elevene og skolen muligheten til å vise seg fram.

– Vi ser også på dette som en rekrutteringsarena. Både unge og foreldre kan se hvor interessant dette er. I tillegg kan elevene våre knytte relasjoner til bedrifter som Tine og Nortura til for eksempel læretiden, sier Røste.

Skolen stiller med to klasser fra automasjonslinja og en fra industriteknologi til helgens festival.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00