Selv om værutsiktene de kommende vinterferiedagene er varierende, lokker Ringsakfjellet med sine 300 kilometer preparerte løyper. HAs løypepatrulje har endelig fått testet den nye traseen over Steinvikfjellet. Vi nøler ikke med å utrope den fire kilometer lange sløyfa over Steinvikfjellet som en av fjellets mest utfordrende og naturskjønne runder.

HARDE MOTER

Du kan starte turen fra Sjusjøen, Kuåsen, Grunnåsen eller Ljøsheim, for Steinvikfjellet ligger midt i Ringsakfjellet og er naboen til det mer berømte Midtfjellet. Og nesten alle skiløyper mellom Sjusjøen og Ljøsheim krysser hverandre på Midtfjellet.

For birkebeinerne er Midtfjellet selve symbolet på at det verste blodslitet er over på vegen mot Sjusjøen og deretter Lillehammer. Vi skal snart få kjenne at den nye runden om Steinvikfjellet også kan utfordre melkesyra i lårmusklene.

Vi kommer fra Elgåsen over Kuåsen før vi starter stigningen over Gjesbodåsen. Midt i det idylliske seterløkka har løypesjef Johs Haukåssveen tatt avstikkeren nordøstover mot Nøkkelåsen. En seig mote tar oss opp mot Steinvikfjellets nordøstside. Setervangen på Nøkkelåsen dukker opp mellom smågran og knauser.

VILLMARK

Bortsett fra seterhyttene på Nøkkelåsen er denne delen av Ringsakfjellet uberørt av menneskelig byggetrang. Terrenget er krevende og til bratt, og vi innser at isklister er det eneste som gir feste opp mot toppen.

På toppen av Steinvikfjellet er utsikten praktfull i alle himmelretninger. Vi ser Ljøsheim i sørøst, Sjusjøen i vest, Raudfjellet og Åstdalen i øst og Nevelfjell og Lyngkampen i nord. Det flotte med den nye løypetraseen er at vi kan bevege bortover Steinvikfjellet og Midtfjellet mens vi hele strekningen beholder den fine utsikten.

VÆRET

Akingen ned mot Midtfjellkoia er både tøff og krevende. Men har du fortsatt armer og bein i god behold venter varm saft, kaffe, vafler og annet snadder på Midtfjellkoia. Tirsdag og onsdag kan det bli vinterferietravelt rundt Midtfjellkoia. Været innbyr til skiturer og en appelsin i solveggen ved de tre koiene i løypekrysset.

Det er varslet sol, lite vind og et par-tre minusgrader. I solveggen vil nåla i gradestokken krype godt oppover på rødt. Onsdag kveld ventes litt snø i fjellet. Det er også ubetydelige mengder nedbør også torsdag og den grå værtypen fortsetter til søndag da solen igjen skal skinne å lage en fin slutt på vinterferien for Hedmark, Oslo og Akershus.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.