Dårlig vedlikeholdte veier og møter mellom bilist og syklist, er det nordmenn er mest bekymret for når de ferdes i trafikken. Det viser en fersk undersøkelse fra NAF.

– Folks redsel for at dårlig vedlikehold kan føre til ulykker må tas på alvor, sier NAFs kommunikasjonssjef Camilla Ryste i en pressemelding.

– Når veistandarden er dårlig øker faren for ulykker. Hull i veien, manglende merking, veiskuldre som har sklidd ut, dårlig skilting – listen er lang. Det er et enormt forfall på veiene våre, spesielt på fylkesveiene. Denne undersøkelsen bør få politikerne til å åpne øynene, sier Ryste.

– Mange av de tingene som skaper mest bekymring kunne enkelt vært gjort noe med, påpeker hun.

Om lag én av tre (32 prosent) oppgir dårlig vedlikehold som en bekymring, tett fulgt av farlige situasjoner mellom bilister og syklister (31 prosent) og dårlig vintervedlikehold (30 prosent).

– Folk har behov for å komme seg fram uansett årstid. Nå om våren ser man hvordan vinteren herjer med veiene våre, og det blir enda tydeligere at vi trenger et robust veinett som er trygt året rundt, sier Ryste.

LES OGSÅ: Dette er de nye reglene for kjøp og salg av bil

Landsdekkende kampanje

NAF skal ta et krafttak for trafikksikkerhet og lanserer nå kampanjen «Med hjertet i halsen». Hver dag er det mange som sender barna ut på skoleveien med hjertet i halsen, eller må passere farlige veistrekninger på vei til og fra jobb.

Nå gjør frivillige over hele landet seg klare til å aksjonere for trafikksikkerheten. Ved å vise hvilke grep som kan gjøres, vil medlemsorganisasjonen NAF skape varig endring for tryggere veier. På NAFs nettsider kan alle sende inn saker og fortelle hvor de farlige situasjonene oppstår.

– De fleste av oss kjenner til mange slike plasser i vårt nærmiljø. Skoleveier med høy fart, veier som er så dårlig vedlikeholdt at det går på trafikksikkerheten løs. Men det kan være vanskelig for enkeltpersoner å vite hvem som har ansvaret eller hvor man melder fra. Her kan vi i NAF gjøre en forskjell, sier Ryste.

– Vi håper at mange vil sende inn saker til oss, og har frivillige over hele landet som brenner for trafikksikkerhet. Vi kan selvsagt ikke love å løse alle saker i løpet av kampanjeperioden, men vil vurdere alle bidrag som kommer inn, avslutter hun.

LES OGSÅ: Nå må piggdekkene av!

Topp 10 som skaper bekymring

Dette er spørsmålet trafikantene har fått: «Tenk på dine hverdagsreiser. I hvilken grad er du bekymret for følgende når du ferdes i trafikken»

Her er svarene:

Dårlig vedlikehold (hull i veien, manglende siderekkverk o.l.): 32 prosent

Farlige situasjoner mellom bilister og syklister: 31 prosent

Dårlig vintervedlikehold: 30 prosent

Manglende lys/ mørke veier: 22 prosent

Berusede/ rusede sjåfører: 22 prosent

Møteulykker/ frontkollisjoner: 21 prosent

Manglende gang-/ sykkelvei eller fortau:  21 prosent

Viltpåkjørsler:  17 prosent

Påkjørsler:  15 prosent

Farlige situasjoner knyttet til av/påstigning på kollektiv:  8 prosent

Tallene er hentet fra den landsomfattende undersøkelsen NAF Trafikantbarometer 2019. Undersøkelsen er utført i perioden februar-mars 2019, av TNS Kantar på vegne av medlemsorganisasjonen NAF. NAF Trafikantbarometer kartlegger nordmenns holdninger og handlinger i trafikken, og gjennomføres hvert annet år.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.