1. mai, den internasjonale demonstrasjonsdagen for arbeiderbevegelsen, har vært en dag hvor folk har tatt til gatene for å kjempe for sine rettigheter. Sånn har det også vært på Hedmarken.

Men nå synes mye av engasjementet å være borte. Demonstrasjonstogene blir borte eller forsvinner, programmene blir mindre og færre og flere ser på det som en helt vanlig fridag.

Har ikke dagens unge arbeidere mer å kjempe for?

– Man trenger kanskje ikke kjempe på samme måte lenger. Det er noen som kjemper for deg. Vi har mange fagforeninger som støtter, og man har alltid noen i ryggen om det skulle være noe. Samtidig føler jeg vi har gode rettigheter i dag, sier Marte Andreassen Kvæken, som er miljøarbeider og tegnspråktolk.

Hun forteller at hun ikke har noe annet forhold til 1. mai enn at hun ser på det som en vanlig fridag.

– Jeg gjør ikke så mye ut av det. Man hører heller ikke så mye om dette blant de i vår generasjon, sier hun.

Men hun kjenner historien og vet om kampen andre har kjempet for rettighetene hun har i dag. Det vet hun å sette pris på.

– Det er jo generasjoner før oss som har gått opp sporene for oss. Skal man begynne å kjempe igjen nå så er det en tøff prosess, sier hun.

– Har du en kampsak som du mener det fortsatt bør kjempes om?

– Jeg har det jo godt i jobben på skole, så i det yrket her skal jeg ikke klage så fælt. Vi har mye ferie og har det fint, sier hun, men legger til:

– Det er viktig at lønnen følger prisstigningen i markedet. Alt blir dyrere og da er det viktig at lønna følger etter. Det må man passe på, sier hun.

Samtidig tror hun mye har endret seg fra 1. mai-togenes storhetstid. Den digitale utviklingen gjør at flere kan bli hørt, hver dag hele året.

– Jeg tror ikke man sparer kampen til én dag nå. Med sosiale medier kommer man ut på en annen måte. Tog og demonstrasjoner var den måten man ble sett på før, mens nå brukes andre kanaler, sier Kvæken.

Hvordan det blir fram i tid er vanskelig å spå. Kanskje vil det igjen bli behov for å ta til gatene og gå i tog for å få til forandringene man ønsker. Eller er den tiden forbi for godt?

– Er det behov for en dag som dette lenger?

– For eldre kan den ha en annen betydning. Noen vil ha behov for den, så det er feil å fjerne den. Det kan jo også være at vi endrer syn på det når vi bli eldre. Og det er jo noen som har kjempen kampen før oss. Så det blir kanskje til at dagen blir en markering av dette, sier Kvæken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00