– Hadde østtilhengere egentlig noen grunn til å være så fornøyd med hva Erna Solberg og regjeringen sa på Koigen forrige uke?

– Det vil jeg definitivt si. Det ble gitt et ganske så tydelig signal om at regjeringen foretrekker øst framfor vest.

– Men hvis det er slik at jernbanesaken er viktig for Høyre. Hvorfor gjør de ikke da et vedtak om øst mens de faktisk sitter med regjeringsmakten?

– Jeg kunne også tenkt meg et vedtak, men som regjeringen påpeker er verken øst eller vest tilstrekkelig utredet. Hadde Bane Nor gjort denne utredningen skikkelig ville et vedtak være mulig.

– Men hvorfor har ikke dette vært nevnt før? Det ble sagt at vedtaket fra regjeringen skulle komme før valget, og i et intervju med HA i forbindelse med en større reportasje den 17. juli har du forventninger om at vedtaket skal komme før valget. Da sier du ingenting om at det må utsettes?

– Det har skjedd ting siden den gang. Jeg har hatt flere møter med alle relevante departementer bare siden juli, og jeg har registrert at det har vært usikkerheter knyttet til begge alternativer. Men Jan Tore Sanner anslo på fredag at de siste avklaringene som trengs ikke trenger å ta mer enn et par måneder.

– Men i mellomtiden har det vært et valg. Hva om det blir regjeringsskifte? Mange østtilhengere frykter da at det blir vest i stedet og at dere således gambler med jernbanesaken?

– Jeg er enig at det er større usikkerhet i hva som skjer med jernbanetraseen dersom Ap og Senterpartiet skal bestemme, men et eventuelt regjeringsskiftet er ikke noe jeg kan forholde meg til.

– Men det ligger vel heller ingen garanti for at det blir øst om dagens regjering fortsetter? Det ligger vel ingenting bindende i det Erna Solberg sa?

– Det er riktig at det ikke er blitt fattet et vedtak, men signalet er kraftig. Regjeringen ville aldri har ha sendt tre statsråder til Hamar hvis de ikke ville få fram dette viktige signalet. Dette er en klar beskjed til Bane Nor i den videre utredningen og den skal også skje i samarbeid med Hamar kommune.

– Men noen vil hevde at dette kun var et valgkamputspill fra Høyres side, og at de kun gir sine positive signaler for å redde Høyres valgkamp på Hamar. Ettersom Høyre i Hamar har jobbet så heftig for øst, så ville det vel vært taktisk uklokt for den lokale valgkampen om Høyre sentralt stilte seg negativt til øst?

– Dersom man bare skulle tenkt på Høyres beste i en valgkamp så ville jo det vært «bedre» å vedta øst. Når de nå mener at verken øst eller vest ikke er tilstrekkelig utredet, velger de å sende statsministeren for å understreke signalet om at de fortrekker øst og ønsker å ta hensyn til lokaldemokratiet.

– Men du er enig at trasévalget nå har blitt en valgkampsak?

– Det kan du si. Og da hersker det ingen tvil om hva Høyre foretrekker gjennom Hamar.

– En person som Stig Vaagan i Venstre som også har jobbet side om side med Høyre lokalt for å få øst sier han også tolker regjeringens uttalelser positivt, men sier at han hadde forventet noe mer før valget og at han således er skuffet over at det ikke kom noe vedtak. Skjønner du ham?

– Jeg vil også ha et vedtak om øst. Det hadde vært det mest positive for byen, men som regjering kan man ikke ta den endelige beslutningen før utredningen er gjort tilstrekkelig.

– Folk i Arbeiderpartiet mener utspillet bare er valgflesk og at det hele i realiteten bare er en utsettelse. Hva tenker du om det?

– Det er rart at først nå, etter at statsministeren kommer til Hamar og gir sitt tydelige positive signal til øst, at Ap begynner å snakke om jernbane. Tidligere har det vært helt taust fra deres side i denne saken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.