• IKKE BEKYMRET: Jørn A. Håkenstad mener en hittil god vintersesong vil veie opp for dårligere besøk i fjellet når påsken kommer seint.
    FOTO: Jo Kjetil Heggelund

Påsken faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Slik har det vært siden kirkemøtet i Nikea i 325. Men ikke i år. Det skriver NRK. 

astronomisk metode

Skulle man ha fulgt denne regelen til punkt og prikke ville 1. påskedag i år ha vært 24. mars. I stedet kommer denne dagen på datoen 21. april. Nesten en hel måned senere.

Professor i teoretisk astrofysikk Per Barth Lilje forklarer til NRK hvordan dette henger sammen. 

– Etter norsk tid har vi vårjevndøgn 20. mars klokken 22.58 og fullmåne fire timer senere, 21. mars kl. 02.43, og første søndag etter er 24. mars. Vi har jo lært at 1. påskedag er søndagen etter den første fullmånen etter vårjevndøgn. Men slik er det altså ikke i år.

I dag er det ifølge professoren fullt mulig å beregne seg fram til når vårjevndøgn eller fullmåne inntreffer, flere hundre år fram i tid. Men slik var det ikke for snart 1.700 år siden da man bestemte påskehøytiden.

Syklisk fullmåne

Siden det å fastlå nøyaktig når fullmånen inntreffer var vanskelig den gang, ble det bestemt at det skulle innføres en kalender med syklisk fullmåne. Med denne beregningen blir da første fullmåne etter vårjevndøgn 18. april, og dermed faller 1. påskedag først 21. april.

Det har også vært uenighet innen kirken om hvordan man skal forholde seg til dette, og i flere hundre år feiret katolikker og protestanter påskehøytiden på forskjellig tidspunkt.

Dette ble det etterhvert slutt på da pave Gregor XIII i 1582 bestemte en regel både for hvordan man skal regne ut denne sykliske "fullmånen", og at 1. påskedag alltid er første søndag etter den sykliske fullmånen på eller etter 21. mars.

sen påske gir dårligere besøk

På Sjusjøen er butikksjef Jørn A. Håkenstad hos Kiwi Graaten forberedt på at det blir færre besøkende denne påsken.

 - Tradisjonelt vet vi at når påsken kommer seint, blir det dårligere besøk. Påsken er veldig føreavhengig, og skal vi få noe ut av den er dette sentralt.

 - Tror du folk blir mindre fristet til å reise til fjells når de ser snøen smelte i hagen hjemme?

 - Ja, tradisjonelt gjør de det.

Håkenstad er imidlertid ikke bekymret for at den sene påsken skal ødelegge for vintersesongen.

 - Nå er vi midt inne i vinterferien, og været er knallfint. Tar du det og ser på resten av sesongen, ser dette veldig fint ut.

 - Hvordan vil du sammenligne med sesongen i fjor? Var det tidenes påske for dere?

 - Påsken i fjor var den største vi har hatt. Nå har vi flyttet inn i nye lokaler, og når påskeferien igjen kommer i mars vil vi nok oppleve en slik påske igjen, sier Kiwi Graaten-sjefen med optimisme i stemmen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.