Den nye blågrønne regjeringen - med Høyre, Frp og Venstre - hadde sin første felles pressekonferanse søndag, på Jeløya i Østfold.

Høyre-leder Erna Solberg åpnet pressekonferansen med å skryte av sine to kolleger for at de felles nå har kommet fram til en politisk plattform, som skal danne grunnlag for hvordan landet blir styrt de neste fire årene.

– Vi har hatt gode diskusjoner med høy temperatur de to siste ukene. Vi har spilt hverandre gode og funnet sammen. Dette har vært politikk på sitt beste, sa Solberg.

LOKAL GLEDE

Samtidig med at de tre partitoppene gledet seg over å ha kommet fram til enighet satt fylkestingsrepresentant, kommunepolitiker og formannskapsmedlem Erik Ringnes hjemme på gården i Stange vestbygd og gledet seg.

- Dette er bra. Først og fremst fordi vi får en mer fargerik regjering og at dagens regjering får tilført noen nye ideer. Venstre har fått gjennomslag for flere ting, både innen vern av Vesterålen, Lofoten og Senja, samt bedre rammevilkår for småbedriftene, sier Ringnes til HA.

HÅPER INNLANDET KOMMER INN

- Du driver jo en stor gård i Stange. Hva sier du dersom Erna Solberg ringer og spør om du vil bli landbruksminister?

- Jeg ønsker ikke å delta i noen spekulasjoner i den retning. Det arbeidet er ennå ikke i gang. Men jeg håper at man bruker denne anledningen til å få folk fra Innlandet inn i sentrale posisjoner - enten som statsråd eller som statsekretær. Det savner vi i dag, sier Ringnes.

- Og hva sier du dersom du blir spurt?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Ringnes.

Seire for Frp og Venstre

NTB meldte søndag kveld at våde Frp og Venstre har fått satt tydelige preg på den nye regjeringsplattformen.

Venstre har fått gjennomslag for styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025, noe verken Høyre eller Frp i utgangspunktet ønsker. Skei Grande har også fått gjennomslag for at områdene LoVeSe, Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og Mørefeltene holdes fri for oljeleting hele regjeringsperioden.

Frp har i tillegg måttet svelge at regjeringen nå vil ta inn et økt antall kvoteflyktninger, samt at de åpner for at veibruksavgiften på diesel kan økes, dersom det viser seg nødvendig for å nå målet om at 100 prosent av nybilsalget er nullutslippsbiler i 2025.

Frp og Jensen har på sin side løftet fram reduksjon i eiendomsavgiften som en av sine store seire. Forslaget er at denne skal reduseres fra sju til fem promille. Partiet har også fått gjennomslag for innstramming på familiegjenforening, økte språkkrav for innvandrere, og hevet krav til norsk statsborgerskap. Regjeringen vil nå også innføre forbud mot nikab i barnehage og utdanningssituasjoner.

Utvidet ølsalg

Selv om alle tre partiene ønsker KrF velkommen i regjeringen, understreket de også at flere av tiltakene i den nye plattformen ikke nødvendigvis faller i god jord hos Knut Arild Hareide.

Den nye regjeringen går inn for at alkoholsalget utvides til klokken 21 på hverdager og lørdager. Partiene ønsker også å endre alkoholloven slik at åpningstidene i Vinmonopolets lokale butikker kan følge kommunalt fastsatte salgstider for alkohol.

Det skal også bli enklere å drive søndagsåpne butikker, heter det i plattformen.

Blitt godt kjent

Jensen forventer at det blir en del diskusjoner med Venstre i samarbeidet framover, men sier de to partiene har blitt godt kjent gjennom sitt tidligere samarbeid.

– Frp har lært Venstre godt å kjenne. Det har vært mange dragkamper, men resultatet har vært godt, sa Jensen.

Skei Grande innrømmer at dagen i dag ikke hadde kommet om ikke man kunne bygge videre på samarbeidet de har hatt gjennom de siste fire årene.

– Kjemien mellom oss tre har nok også kanskje vært litt avgjørende for at vi tre har klart det, sa Skei Grande.

De seks store

Regjeringen har listet opp seks utfordringer. Det for å kunne fortsette å være verdens beste land å bo i, sa Solberg.

– Vårt felles mål er å skape muligheter til alle, men det er en del utfordringer for å skape et bærekraftig velferdssamfunn, sa hun.

De seks utfordringene er å omstille norsk økonomi for å skape vekst, oppfylle Norges klimaforpliktelser, skape et inkluderende arbeidsliv, sikre gode velferdsordninger, redusere fattigdom og gjennomføre et integreringsløft.

SLAKT FRA STANGE

Mens Stange-bonde Ringnes gleder seg over den nye regjeringen så er ikke Stange-bonde og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum nådig i sin kommentar:

- Distriktet og vanlige folk kommer til å bli taperen, sier han og fortsetter:

- Dette er tre partier som får frem det verste i hverandre. Det er i møte mellom disse partiene at vi har fått sentraliseringen i politiet, kommunetvangsreformen og en regionreform som ingen ønsker. Det er mer av denne typen sentraliserende politikk som nå kommer til å bli resultatet. Vi skal heller ikke glemme at når Høyre, FrP og Venstre har forhandlet tidligere, har vi fått resultater som plastposeavgift, flyseteavgift, sukkeravgift, og økte avgifter for norsk turistnæring, sier Trygve Slagsvold Vedum.

(©NTB)


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00