– Jeg har ikke blitt valgt på Tinget for å holde kjeft, sier SV-politikeren.

HA har gått gjennom samtlige talerinnlegg i inneværende stortingsperiode på stortinget.no og har sett på politikeren som er partiets førstekandidat i Hedmark kommende valg. Ettersom Kristian Tonning Riise ikke har vært på Stortinget inneværende periode, har vi telt Høyres kandidat Gunnar Gundersens innlegg.

Og for å ta det med en gang: Ingen er i nærheten av å matche Karin Andersen. Med 302 ulike innlegg (ikke medregnet replikker), har Andersen vært på talerstolen mer enn hva Trygve Slagsvold Vedum (106), Gunnar Gundersen (93), Anette Trettebergstuen (44) og Tor André Johnsen (38) til sammen.

De andre representerer mer normaltantallet enn Andersen, som ligger eksepsjonelt høyt.

Hva tar hun opp?

Alt tyder på at det heller ikke finnes noen andre på Stortinget som matcher Andersens aktivitet på talerstolen.

Men hva er det hun tar opp?

– Det er alt fra klima til miljøspørsmål. Om hvordan regjeringen tar penger fra de fattige og gir til de styrtrike. Om asyl- og flyktningpolitikken. Kommuneøkonomi. Om vold mot kvinner og barn, sier hun.

– Men har det noen hensikt?

– Selvfølgelig har det en hensikt. Stortinget er landets viktigste talerstol. Politikk endres sakte og mitt mål er å flytte den politiske debatten i riktig retning. Regjeringen skal ikke slippe unna med det de har gjort. Ta barnetillegget fra de fattigste uføre foreldre som ble fjernet. Det trenger de å bli minnet om hver eneste dag. Jeg benytter enhver anledning til å snakke for dem som ikke har makt og så mye penger. Det er jobben min.

– Men har det skjedd at meninger har blitt endret der og da i stortingssalen som følge av en debatt?

– Ja. Et eksempel er en sak jeg var saksordfører på om et forslag om å få til et teknologiutviklingsprogram innenfor Norsk Vann. Høyre og Frp ville ikke stemme og det var Per Sandberg som var møtende statsråd. I en pause tok jeg tak i Sandberg og dro ham inn på et rom og fortalte ham at de også er enig. Det endte opp med et enstemmig vedtak.

Har blitt irettesatt

Med så mange innlegg har det også blitt en del irettesettelser fra stortingspresidenten.

– Jo da. Hadde du laget en liste på det, så ville jeg sikker nådd høyt der også, sier hun og ler.

– Jeg forsøker jo å holde meg i skinnet, men så er det jo en del ting man ikke har lov til å si. Man kan for eksempel ikke si at «noe er tull». Dessuten har jeg dialekt, og denne dialekten blir ofte mer framtredende når jeg blir engasjert. Jeg tror det også er med på å påvirke presidenten.

Hun forteller at innleggene hennes blir påvirket av mange hendelser, men at mange av dem stammer fra vanlige folk som ringer henne.

– Det er veldig mange som ringer meg og forsøker å få hjelp fordi de sliter med sitt. Det kan være et regelverk som faller veldig uheldig ut for noen få. Da kan jeg ta dette opp i et innlegg på Stortinget.

DERFOR BLIR DE SLÅTT

Anette Trettebergstuen og Tor André Johnsen har ulike forklaringer på hvorfor de har så mange færre innlegg på talerstolen.

Ap-politikeren mener hovedforklaringen til at hun har såpass «få» innlegg er at hun representerer et stort parti.

– Vi er fem representanter som jobber med mitt felt, og da blir det mer en fordeling om hvem som skal si hva. Karin i SV er alene på sitt felt, og dette er nok hovedforklaringen, sier Trettebergstuen.

Hun mener likevel at Karin Andersen gjør en ekstraordinær innsats på Stortinget.

– Hun er den politikeren jeg har mest respekt for på Stortinget. Jeg digger Karin og håper hun alltid kommer til å være på Stortinget. 

Tor André Johnsen mener han hadde hatt langt flere innlegg dersom Frp hadde vært et opposisjonsparti i perioden.

– Det er en viktigere arena for opposisjonspartiene. Jeg oppnår ikke noe med det når vi har regjeringsmakten. Jeg kan heller ringe direkte til statsråder. Jeg har sikkert tatt mange tusen telefoner til statsråd og til regjeringsapparatet i perioden for å påvirke saker. Bare i dag før lunsj har jeg vært i kontakt med to statsråder, tre statssekretærer og en politisk rådgiver om temaene veg, jernbane og skog, sier Johnsen.

Også han hyller Karin Andersen for hennes engasjement.

– Hun imponerer meg når det gjelder engasjement og arbeidskapasitet. Det skal hun ha.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.