Det er pomp og prakt når det 162. storting har sin høytidelige åpning. Det er soldater på rekke, bunader og ambassadører i svarte biler. Sikkerhetsoppbudet er stort, og så kommer Kong Harald med dronning og kronprins i hælene. Denne gang ble kongefamilien tatt imot på Stortinget av fem politikere fra Hedmark.

– Er du nervøs?

– Nei, jeg er ikke det. Jeg har jo vært med på dette fem ganger før, så jeg vet hva som skal skje. Kongen har jeg hilst på mange ganger, og jeg tror han også vet at jeg er republikaner, ler Karin Andersen (64), opprinnelig fra Eidskog, men bosatt på Hamar.

STÅR PÅ FOR DE SVAKE

Superveteranen fra SV går nå inn i sin sjette periode som folkevalgt på Stortinget, og har i den kommende fireårsperioden igjen blitt utpekt som leder for en av fagkomiteene. Tidligere har hun ledet arbeids- og sosialkomiteen, nå skal hun styre kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Det gleder jeg meg veldig til, hvert eneste menneske i hele landet blir berørt av det som skjer der, sier Andersen.

– Mennesker og skjebner er noe som står deg nært?

– Jeg har sagt at jeg vet godt hvorfor jeg er politiker. Det er for å bistå de som har lite makt og penger, svarer 64-åringen, som er den eldste kvinnen på Stortinget.

– Det er ganske få godt voksne kvinner i politikken. Det er mange mellom 40 og 55 år, men ikke så mange som har bikka 60, sier Andersen.

– ET STORT TILLITSVERV

Den yngste kvinnen kommer også fra Hedmark, og mens Karin Andersen kan se tilbake på tjue år i stortingssalen, er Emilie Enger Mehl (24) fra Åsnes og Hedmark Senterparti akkurat i gang med sin nasjonale politiske karriere. Sammen med Kristian Tonning Riise (28) fra Ilseng og Hedmark Høyre, og Nils Kristen Sandtrøen (28) fra Tynset og Hedmark Ap, utgjør hun tre debutanter på Hedmarksbenken.

– Hvordan er nervene?

– Jeg er mest av alt spent, og jeg gleder meg, sier Mehl til HA, en time før hun, Andersen, Riise, Sandtrøen og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skal føre Kong Harald inn til trontalen.

– Hvordan er det å være stortingsrepresentant?

– Det er først og fremst et stort tillitsverv. Jeg har følt mye på det den siste uka, at her er jeg, og jeg får lov til å jobbe med dette på vegne av Hedmark. Det synes jeg er flott. Så er det mye å sette seg inn i. Det er som i alle jobber, vi har lært alt fra IT-systemer til hvor toalettet ligger, sier Mehl smilende, og innrømmer at det skal bli godt å komme i gang med politikken.

– Hva er viktig å få til for Hedmark de neste fire årene?

– Det er viktige saker innenfor alle områder, men rovdyrsaken, samferdselsprosjekter og et bedre utdanningsnivå i hele fylket, er tre saker jeg vil trekke fram. Det er viktige saker for næringsutvikling, arbeidsplasser og vekst, svarer Mehl, som skal sitte i justiskomiteen.

– IKKE BEKYMRET

Superveteranen Andersen er ikke urolig for at Hedmarksbenken består av tre nye, og på tvers av partigrenser, gir hun rikelig med ros til Mehl og de to andre nykomlingene.

– Jeg er ikke bekymret for noen av de. Jeg har fulgt de en stund, og de kommer til å gjøre en god jobb alle sammen, sier Andersen.

– FLERE ARBEIDSPLASSER

I vandrehallen på Stortinget møter HA også en blid Kristian Tonning Riise. Stangesokningen danket i fjor ut veteranen Gunnar Gundersen i Hedmark Høyres nominasjonskamp, og med partiets tradisjonelle oppslutning i Hedmark, var han allerede da nærmest sikret et sete i hovedstaden. Nå er han på plass.

Les også: Slik ble en Høyre-mann fra Ilseng til.

– Jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang, få i gang debattene, begynne å jobbe med saker og komme i gang med arbeidet i komiteene, sier Riise, som skal sitte i arbeids- og sosialkomiteen.

– Hvilke saker er viktige for Hedmark?

– Det er alle saker som kan skape vekst og utvikling i Hedmark. Samferdsel blir viktig, og det handler mye om å få flere arbeidsplasser. Det skjer også mye spennende innen bioøkonomi, og der burde Hedmark ha en mulighet til å stikke seg fram, svarer 28-åringen.

– ET ARBEIDSJERN

I bakgrunnen står to stolte foreldre. Morten Riise og Kristin Tonning Riise har blitt med for å overvære den store anledningen, og forteller at de så et stort engasjement allerede da den ferske stortingspolitikeren gikk i første klasse. Da ville han ha gang- og sykkelsti til Breidablikk skole i Stange.

–Hva kan vi forvente av Kristian?

– Han setter høye krav til seg selv, og er innstilt på å være en talsperson for Hedmark, sier Morten Riise.

– Han er et arbeidsjern, fastslår Kristin Tonning Riise.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.