– Det er ikke verdt å utsette noen for den faren det kan være å gå over brua nå. Det kan hende folk ser på den og tenker at det ikke kan være så ille, for brua ser helt fin ut, men steinmuren under er i dårlig forfatning. Håndverkere ved Klevfos har gjort en teknisk vurdering, og situasjonen er såpass akutt at demningen i anførselstegn kan briste «når som helst». Derfor er brua stengt nå.

Det sier miljørådgiver Sigrun Skjelseth i Løten kommune til HA. Den tekniske biten er hun lite involvert i, men det har seg sånn at det mudderet oppstrøms demningen antas å inneholde store mengder miljøgifter. Derfor er kommunens miljøavdeling involvert i saken.

VIL IKKE TA RISIKOEN

Det er problematisk på flere måter dersom demningen skulle briste: Hvis det skulle vise seg at mudderet oppstrøms inneholder store mengder miljøgifter, slik det antas, vil dette kunne strømme nedover Svartelva og medføre potensielt store naturskader.

I tillegg tilhører demningen og dens 1800-talls steinmur kulturminnet Klevfos, og at kulturminner rett og slett smuldrer opp, er ikke bra.

Og punkt tre: Skulle den gamle steinmuren brua ligger oppå gi tapt for vannmassene akkurat i det en o-løper eller bærplukker passerer over Svartelva, kan resultatet bli fatalt. For å få bukt med i alle fall ett av problemene, er derfor brua stengt med en påspikret planke og sperrebånd nå.

STAMMER FRA 1800-TALLET

Papirfabrikken Klevfos åpnet i 1888, og demningen ble bygget omtrent samtidig. Den ble anlagt for å få en inntakskanal inn til fabrikken, og det er museet som eier akkurat dammen. Problemene ble oppdaget i sommer.

– I sommer oppdaget vi plutselig at inntakskanalen var tom, og at vannstanden hadde sunket dramatisk. Da var det et hull midt i demningen, forteller Håkon Tosterud ved Klevfos.

Det ble gjort noen enkle tiltak for å hindre vannet i å renne ut, men nærmere undersøkelser viste at det over tid er blitt bevegelse i steinmuren som brua ligger på. Nå legger snart isen seg, og hvordan denne vil påvirke steinmuren, er det ikke godt å vite.

– Foreløpig har vi bare måttet stenge brua for ferdsel, men det betyr ikke at vi har gitt opp dammen, sier Tosterud.

Han forteller at både allmenningen og kommunen er positive til å bidra, men at det nå handler om å finne ut hva som skal gjøres, og ikke minst hvordan. Klevfos har fått 40.000 kroner fra fylkeskommunen til et forprosjekt.

FARLIG FOR MILJØET

Når det gjelder miljøskadene det kan medføre om demningen brister, kan situasjonen være alvorlig. Miljørådgiver Skjelseth i kommunen har fått en muntlig vurdering fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som sier at mudderet oppstrøms demningen sannsynligvis inneholder store mengder miljøgifter. Svartelva og tilstøtende arealer har svært viktige biologiske verdier, så et utslipp av miljøgifter kan medføre store naturskader.

– Vi ønsker å kartlegge innholdet i mudderet. Det er et stort biologisk mangfold i Svartelva og området rundt, så det er viktig å få kunnskap om skadepotensialet, sier Skjelseth.

De som må krysse elva, anbefales midlertidig å bruke overgangen ved Ålsvoll.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.