• 2 AV 11: Administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard (t.v.) og økonomidirektør Nina Lier er to av elleve direktører i Sykehuset Innlandets ledelse.
  • styreleder: Anne Enger har selv en karriere i ledende stillinger, og har gode erfaringer med andre kvinnelige ledere.Foto: Trond LiLLEBO

Ledermøte i Sykehuset Innlandet i Brumunddal: 11 kvinner og 7 menn sitter rundt bordet. I tillegg har man helt på toppen som styreleder, den tidligere Sp-dronningen Anne Enger.

Les også: Menn dominerer lederstillingene på Hedmarken

– Jeg synes det er veldig bra at det er mange kvinner i ledergruppen i Sykehuset Innlandet, men det er nok litt tilfeldig at fordelingen er slik akkurat nå, mener økonomidirektør Nina Lier.

de fleste er menn

Jobber du i en bedrift hvor de fleste lederne er menn? Da er du ikke alene.

Hamar Arbeiderblad har tidligere fortalt at det er langt færre kvinner enn menn i lederstillinger på Innlandet. HA satte ti store bedrifter under lupen, og kun 11 av 66 lederstillinger i de belyste bedriftene var besatt av kvinner.

I Sykehuset Innlandet er det annerledes, men det er ikke fordi helseforetaket har bestemt at det skal være slik.

– De som sitter i ledelsen, er ikke her fordi de er kvinner. De er her fordi de har kompetansen og svarer til kravene som skal til for å lede, sier administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard.

ansvaret for ni milliarder

Og gode lederegenskaper er det behov for i Sykehuset Innlandet nå. På samme tid skal man finne fram til en bedre organisering av sykehusene både på kort og lang sikt. Den største debatten raser rundt valget som vil prege oss inn i et nytt århundre: Hvordan skal sykehusene utvikles, og hvor skal vi eventuelt legge et nytt hovedsykehus?

Økonomidirektør Lier mener de er klare for utfordringen.

– Vi har et godt samspill i ledergruppa, og er klare for å ta viktige beslutninger. Sykehus er noe som opptar folk flest og som skaper engasjement. Vi må gi gode anbefalinger til styret så de kan gjøre beslutninger som er best for befolkningen på lang sikt, sier økonomidirektør Lier.

Som sjef for tallene har hun ansvaret for et budsjett på nesten ni milliarder, og i framtiden ligger investeringer på nærmere ti milliarder i potten. Men Lier hevder hun sover godt om natta.

– Jeg tenker ikke så mye på akkurat det. Jeg gjør ikke dette alene, sier økonomidirektøren.

– blir ekstremt ydmyk

Administrerende direktør Andersgaard, som tok over stillingen etter Morten Lang-Ree ved årsskiftet, får en spesiell følelse av å forvalte en tjeneste som er viktig for folk.

– Man blir ekstremt ydmyk, og kan bli grepet av alvoret i å vite at vi er en stor samfunnsaktør, sier direktøren, som mener kvinnedagen er en viktig dag.

– Så lenge vi fortsatt ser at det er stor forskjell mellom kvinner og menn i forhold til stillinger og lønn, så må vi ha den der. Jeg håper den blir overflødig, men tror det ikke, mener Andersgaard.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.