• SATSER: Administrerende direktør i Coop Innlandet, Olav Rønningen. FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM

– For å være helt presis så har vi ikke signert en avtale med Stange kommune ennå. Vår henvendelse til kommunen er gjort i beste mening, sier Olav Rønningen, administrerende direktør i Coop Innlandet til HA.

LES OGSÅ: Intensjonsavtale mellom Coop Innlandet og kommunen lagt på is

Coop Innlandet ser at det er behov for å ruste opp samvirkelagskvartalet i Stange sentrum. Ifølge Rønningen ligger det i dette å forskjønne bybildet.

– Vi tok kontakt med kommunen for å presentere våre behov og ønsker og forespurte om noe av dette kunne dekkes sammen med kommunens behov. Slik er historikken bak denne saken.

– bryter ikke med regelverk

– Hva synes du om kritikken om at Coop Innlandet favoriseres, Rønningen?

– Vi eier den mest sentrale eiendommen i Stange som på mange måter tilfredsstiller det kommunen har lagt vekt på når det gjelder utvikling av bybildet og se utbyggingen i sammenheng med behovet for omsorgsboliger. Jeg synes ikke det er rart at kommunen svarer positivt på vår henvendelse. Det gjenstår et godt stykke arbeid før planene blir realisert.

– Når regner du med at byggearbeidet kan starte?

– Vi håper på en avklaring i inneværende år slik at arbeidet kan startet innenfor et 12 måneders perspektiv, sier Rønningen.

27. februar trakk rådmannen saken i formannskapet etter at det ble pekt på manglende informasjon knyttet til offentlige anskaffelser. Senere konkluderte advokatfirmaet Mageli med at intensjonsavtalen ikke bryter med regelverket for offentlige anskaffelser.

«En avtale om et uforpliktende samarbeid for å «avklare eventuell» igangsetting av prosjekt er verken en varetjeneste eller bygge -og anleggskontrakt eller en gjensidig bebyrdende avtale. En slik avtale faller derfor åpenbart utenfor anskaffelsesregelverket», konkluderer advokatfirmaet.

– Drahjelp for flere

Tom Fjæstad, en av gårdeierne i sentrum, mener en avtale om bygging av omsorgsboliger vil være en kjærkommen drahjelp og startkapital for en utbygger. Å leie ut sentrumsbygg i Stange er ikke alltid like enkelt. Omsorgsboliger fordelt på flere gårdeiere ville satt fart på prosessen om fornyelse av sentrum, som er tiltrengt, mener han. Fjæstad konstaterer at formannskapet sa ja til intensjonsavtale. Så vil forprosjektet settes på sakskartet i kommunestyret. Da håper Fjæstad at flere utbyggere kan melde seg på.

Offentlig anbud

En betydelig gårdeier i Stange sentrum, Børre Johnstad, sier at prosessen rundt Coop Innlandets omsorgsboligprosjekt som del av plan for nytt sentrumsbygg i Stangebyen, må forventes å bli lagt ut som offentlig anbud.

– Hvordan burde kommunen gått fram, Johnstad?

– Hele denne saken starter i feil ende. Vi skulle hatt en konkurranse å forholdt oss til fra dag én. Da hadde det blitt rettferdig. 25 omsorgsboliger er en betydelig investering. Vi som er entreprenører er skuffet og overrasket hvis det ikke blir utlyst en anbudskonkurranse nå. Vi ønsker ikke å bli holdt utenfor, sier Johnstad.

Stangerådmannen har vurdert to lokaliseringsalternativer i sentrum som er best egnet til å oppfylle anbefalingene i rapporten «Morgendagens helse- og omsorgsstruktur i Stangebyen». Begge alternativene ligger innenfor sentrumskjernen: Omsorgsboliger integrert i mulig nytt, handelssenter og leilighetsbygg på Samvirkelagshjørnet og nytt leilighetsbygg på østre del av sentrumsparkeringen utenfor biblioteket.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.