• Fredsavtale:Colombias President Manuel Santos (t.v.) ogFARC-leder Rodrigo Londono etter at fredsavtalen var signert. REUTERS/John Vizcaino

For nøyaktig fire år siden møttes representanter for FARC-geriljaen og Colombias regjering i all hemmelighet til fredssamtaler på Hoel gård på Nes i Ringsaker. Der skulle partene for første gang på over ti år føre fredsforhandlinger. Norge hadde tatt på seg rollen som tilrettelegger.

Mandag denne uken signerte Colombias president Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londono fredsavtalen som skal sette en stopper for konflikten som har vart siden 1964. Over 220.000 mennesker er drept og seks millioner er drevet på flukt som følge av konflikten, ifølge NTB.

– Det første store gjennombruddet i forhandlingene skjedde her, sier Per Eilif Sandberg, som er gårdbruker og vert på Hoel gård.

– Usedvanlig spennende

Det eneste som mangler før fredsavtalen er et faktum, er en folkeavstemning som skal finne sted 2. oktober. Godtar folket forhandlingsresultatet, avvæpnes geriljaen og går over til å bli et politisk parti, melder NTB.

Sandberg forteller at de har fulgt med på prosessen etter at forhandlingene fant sted på Hoel.– Vi har fulgt litt nøyere med på dette. Man blir jo litt involvert siden de har vært her. Det har vært opp og nedturer, men jeg har et inntrykk av at de har kommet langt nå, sier Sandberg.

Han husker godt stemningen som var på gården mens forhandlingene pågikk.

– Det var usedvanlig spennende. Man kunne ta på følelsen. Det var fire meglernasjoner her og dette ble løftet opp på topplan. Å se håndtrykket mellom delegasjonsrepresentantene som aldri hadde møttes, det gjør noe med deg, sier Sandberg.

Omgivelsene viktig

Forhandlingene mellom FARC-geriljaen og den colombianske regjeringen er heller ikke de eneste fredssamtalene som har funnet sted i Ringsaker.

Fra 4. til 6. juli 1993 ble det gjennomført topphemmelige forhandlinger mellom PLO og Israel på Grefsheim gård på Nes. Dette var foranledningen til Oslo-avtalen som Yasir Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin senere fikk Nobels fredspris for.

I 2001 forhandlet de krigsherjede landene Etiopia og Eritrea om fred på Høsbjør i Furnes.

Sandberg er ikke i tvil om at omgivelsene spiller en viktig rolle i slike forhandlinger.

– Det at man føler trygghet er en viktig forutsetning. Da kan skuldrene senkes, sier han.

HA har vært i kontakt med PST som verken vil kommentere om det var forhandlinger på Nes i 2012, eller om forhandlinger har funnet sted på Hedmarken i ettertid.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00