– Jeg satt mye på gata, og det var ikke bra. Jeg likte det ikke, og det er noe av det verste man kan gjøre, sier Ghiocel.

Hun kom til Norge i 2002. Mange har kanskje sett henne på gata i Hamar. Lenge livnærte hun seg ved å tigge. Det var en tilværelse hun trives svært dårlig med.

– Det var ikke godt. Jeg vil egentlig ikke tenke tilbake på det. På gata blir man på en måte mobbet, sier hun.

Nå har livet tatt en vending for Ghiocel. Hun har sluttet å tigge og har fått seg jobb. Nå går dagene med til vasking.

Full jobb

–Jeg fikk full jobb i mai i år. Det å ha en jobb å gå til er helt fantastisk. Det er det viktigste jeg gjør. Jeg har mange gode mennesker rundt meg, sier hun.

Nå har hun kjøpt seg tomt i Romania hvor hun vil bygge hus til familien. Hun takker de som har hjulpet henne med å komme dit hun er i dag.

– Jeg er takknemlig til menneskene som har løftet meg og støttet meg. Jeg har det fint, sier Ghiocel.

Hun håper hennes historie kan motivere andre til å følge den samme vegen.

– Min oppmuntring til alle er å si ja til å jobbe. Jeg vil at folk skal se hvor fint det er.

Utstilling

Lørdag var hun med på å åpne utstillingen Vendepunkt i Hamar kulturhus, som inneholder historier om flyktninger og innvandrere på Hedmarken. Utstillingen skal stå oppe til 7. januar. Her har Ghiocel fortalt sin historie, og den er en del av utstillingen.

– Intensjonen er å bidra til integrering. Vi har et håp om at de som forteller historien sin opplever å bli sett og hørt, og at de som besøker utstillingen lettere kan se individet i gruppen flyktninger og innvandrere, sier Kjersti Blehr Lånkan som er initiativtakeren til utstillingen.

Vendepunkt er et samarbeidsprosjekt mellom Lånkan, elever fra Hamar katedralskole og designer Chiara Nath.

– Dette er en utstilling med folk vi ser når vi går i sentrum. Felles for dem er at de alle på et eller annet vis har hatt et vendepunkt i livet sitt, sier Lånkan.

Det var folksomt på åpningen lørdag. Bjørk Ellingsbø som er elev på Hamar katedralskole forteller at det har vært morsomt å jobbe med utstillingen.

– Det har vært veldig spennende. Gjennom historiene får vi en påminnelse om hvor fint vi har det som kan bo i landet vi er født i hele livet, sier Ellingsbø.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.